Guvernul belgian nu este în măsură să furnizeze Kievului tancuri, aşa cum cere preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă anunţă că acordă Ucrainei noi finnţări în vederea unor ajutoare civile şi furnizării de rachete, mitraliere, muniţie şi vehicule blindate, relatează AFP.
”Este vorba despre despre rachete antiaeriene, rachete antitanc, mitraliere, grenade şi numeroase alte echipamente militare care permit Ucrainei să continue să se apere de invazia” rusă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul belgian al Apărării Ludivine Dedoneder.
În schimb, Belgia nu este în măsură să furnizeze tancuri, aşa cum cere preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Această cerere i-a fost satisfăcută lui Zelenski prin promisiuni, săptămâna aceasta, ale unui număr de şase aliaţi din Occident, între care Statele Unite, Germania, Canada şi Regatul Unit.
Belgia nu mai are tancuri în stoc, a anunţat Ludivine Dedonder, după ce acestea au fost vândute în urmă cu zece ani.
Acest nou efort al apărării belgiene este estimat la 93,8 milioane de euro, crescând astfel valoarea ajutoarelor belgiene la 228 de milioane de euro de la începutul Războiului rsu în Ucraina, la 24 februarie.
Acest efort este prezentat drept o contribuţie prin care armata ucraineană ”să oprească o nouă ofensivă a armatei ruse în viitoarele săptămâni”.
”Poporul ucrainean are nevoie de susţinerea noastră pentru a lupta împotriva unui atac în toată regula împotriva fundamentelor societăţii noastre”, a subliniat Ludivine Dedonder.
În privinţa părţii civile şi umanitare, premierul belgian Alexander De Croo a evocat livrarea unor ”ambulanţe, corturi, truse medicale, generatoare” şi o contribuţie la un program internaţional de finanţare a transportului de materii prime agricole prin porturi ucrainene.
”În total, susţienrea civilă se ridică la 88 de milioane de euro, şi anume 69 de milioane (de euro) ajutor umanitar, plus 10,6 milioane (de euro) în vederea redresării şi reconstrucţiei”, a detaliat un reprezentant liberal flamand.
Belgia a livrat Ucrainei, de aproape un an, 38.000 de tone de carburant, în principal diesel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...