Fostul preşedinte american Barack Obama a denunţat vineri hotărârea prin care Curtea Supremă şi-a anulat hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, drept un un atac asupra ”libertăţilor fundamentale” ale unor milioane de americani, relatează The Hill.
”Curtea Supremă nu numai că a răsturnat precedentul de aproape 50 de ani, ci a trimis cea mai personală decizie pe care o poate lua cineva capriciilor politicienilor şi ideologilor, atacând libertăţile fundamentale ale unor milioane de americani”, denunţă fostul şef de stat într-un lung comunicat.
Today, the Supreme Court not only reversed nearly 50 years of precedent, it relegated the most intensely personal decision someone can make to the whims of politicians and ideologues—attacking the essential freedoms of millions of Americans.
— Barack Obama (@BarackObama) June 24, 2022
State americane au adoptat legi care restrâng accesul la avort, subliniază el.
”Ceea ce a recunoscut Roe este că libertatea consacrată în al Paisprezecelea Amendament ale Constituţiei cere să profităm cu toţii de o sferă a vieţii noastre care să nu fie supusă amestecului statului”, subliniază el în acest comunicat comun cu soţia sa, Michelle Obama.
Fostul preşedinte estimează că această hotărâre probabil că nu va reduce avorturile, care au scăzut în ultimele câteva zeci de ani, din cauza unui mai bun acces la contracepţie şi educaţie.
Cei care nu au suficienţi bani nu au acces la transport, iar cei care lipsesc de la serviciu vort fi cei mai afectaţi, subliniază el.
Curtea Supremă a hotărât, cu o majoritate de şase judecători conservatori la trei, să susţină interzicerea avortului după a 15a- săptămână de sarcină, prevăzută de o lege contestată din Mississippi, care intra în coliziune cu hotărârea ”Roe v. Wade”.
Această hotărâre ”este necesar să servească drept un exemplu al rolului central pe care-l joacă tribunalele în apărarea drepturilor noastre şi a faptului că alegerile au consecinţe”, subliniază fostul preşedinte democrat.
El îi îndeamnă pe americani să acţioneze pe plan local prin participarea la manifestaţii, alături de activişti, să facă voluntariat şi să voteze în alegerile de la jumătate de mandat, prevăzute la 8 noiembrie.
”Până la urmă, dacă vrem judecători care să-i apere pe toţi, ci nu doar pe unii, să ne apere drepturile, atunci trebuie să alegem oficiali angajaţi să facă la fel”, îndeamnă Barack Obama.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...