Bangladesh a ordonat marţi închiderea pe termen nelimitat a şcolilor şi universităţilor din întreaga ţară, după ce şase studenţi au fost ucişi în timpul protestelor faţă de politicile de angajare în administraţia publică, care au determinat mobilizarea paramilitarilor pentru a menţine ordinea, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate liceele, universităţile şi seminariile islamice din ţară au fost invitate să rămână închise până la noi ordine, în urma unor săptămâni de manifestaţii din ce în ce mai intense faţă de politicile de angajare în administraţia publică.

Marţi a avut loc o escaladare semnificativă a violenţei, demonstranţii şi grupurile studenţeşti pro-guvernamentale atacându-se reciproc cu cărămizi şi tije de bambus, iar Poliţia a dispersat mitingurile cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, M. A. Khair, a declarat pentru AFP că ordinul de închidere a fost emis pentru ”securitatea studenţilor”.

Khair a declarat ulterior pentru AFP că ordinul a fost extins pentru a include universităţile, unde sunt înscrişi majoritatea studenţilor care participă la proteste.

Cel puţin şase persoane au fost ucise marţi, când manifestanţii s-au mobilizat pentru încă o zi în oraşele din întreaga ţară, sfidând apelurile anterioare ale prim-ministrului Sheikh Hasina şi ale instanţei supreme de a reveni la cursuri.

Trei persoane au murit la Chittagong şi prezentau semne de răni provocate de gloanţe, a declarat pentru AFP directorul spitalului Mohammad Taslim Uddin, adăugând că alte 35 au fost rănite în timpul confruntărilor din oraşul port.

Alte două persoane au murit la Dhaka, unde grupuri rivale de studenţi au aruncat cu cărămizi unele în altele şi au blocat drumurile în mai multe locuri cheie, ceea ce a dus la oprirea traficului în megaoraşul de 20 de milioane de locuitori.

Inspectorul de poliţie Bacchu Mia a confirmat decesele pentru AFP, precizând că unul a murit din cauza rănilor la cap, în timp ce cel puţin 60 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

În oraşul Rangpur din nord, comisarul de poliţie Mohammad Moniruzzaman a declarat pentru AFP că un student a fost, de asemenea, ucis în confruntările de acolo.

El nu a oferit detalii cu privire la modul în care a murit studentul, dar a declarat că Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Directorul spitalului Rangpur Medical College, Yunus Ali, a declarat că ”studentul a fost adus mort la spital de alţi studenţi”.

Tauhidul Haque Siam, un student reporter de la Universitatea Rokeya din oraş, a declarat pentru AFP că susţinătorii partidului de guvernământ au atacat protestatarii împotriva cotelor, în timp ce Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc.

Pe măsură ce ziua trecea şi unele autostrăzi importante din ţară erau blocate de protestatari, autorităţile au desfăşurat forţa paramilitară Border Guard Bangladesh (BGB) în cinci oraşe importante, inclusiv Dhaka şi Chittagong.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut guvernului din Bangladesh ”să protejeze manifestanţii împotriva oricărei forme de ameninţare sau violenţă”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric.

”Este un drept fundamental al omului de a putea manifesta paşnic, iar guvernul ar trebui să protejeze aceste drepturi”, a declarat Guterres, potrivit purtătorului de cuvânt.

Violenţă împotriva protestatarilor paşnici

Ciocnirile de marţi au avut loc la o zi după confruntările dintre manifestanţii împotriva cotelor şi membri ai aripii studenţeşti a Ligii Awami, aflată la putere, care s-au soldat cu peste 400 de răniţi la Dhaka.

”Nu suntem aici pentru a face acte de violenţă”, a declarat pentru AFP un protestatar din Dhaka, care a refuzat să îşi dea numele de teama represaliilor.

”Pur şi simplu ne dorim drepturile noastre. Dar gorilele partidului de guvernământ atacă protestele noastre paşnice”, a mai declarat acesta.

Marşurile aproape zilnice din această lună au cerut încetarea unui sistem de cote care rezervă mai mult de jumătate din posturile din administraţia publică pentru anumite grupuri, inclusiv pentru copiii veteranilor războiului de eliberare a ţării din 1971 împotriva Pakistanului.

Criticii spun că programul avantajează copiii grupurilor pro-guvernamentale care o susţin pe prim-ministrul Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, care a câştigat în ianuarie al patrulea mandat consecutiv, în urma unui vot fără opoziţie reală.

Ulterior, Amnesty International a îndemnat Bangladesh să ”garanteze imediat siguranţa tuturor protestatarilor paşnici”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a denunţat, de asemenea, ”violenţele împotriva protestatarilor paşnici”, ceea ce a determinat o replică din partea Ministerului de Externe din Bangladesh.

  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.