Un atac cibernetic masiv, care a lovit iniţial băncile, instituţiile guvernamentale şi companiile ucrainene, pare că se răspândeşte rapid în întreaga lume şi a blocat deja sistemele informatice ale unor companii şi firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca şi Rusia. Între timp, oficialii ucrainieni denunţă cel mai de amploare atac din istorie şi susţin că este vorba despre o versiune a ransomware-ului WannaCry, relatează Reuters şi The Independent.
Aeroportul Borîspil se numără printre ţintele atacului informatic şi a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev.
De asemenea, două servicii poştale şi mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum şi compania aeronautică Antonov.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, acest atac nu este limitat în Ucraina.
Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât şi compania daneză Maersk, au anunţat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există şi în birourile din Marea Britanie şi Irlanda.
”Putem să confirmăm că sistemele informatice ale Maersk au căzut în mai multe unităţi din cauza unui atac cibernetic. Continuăm să evaluăm situaţia. Siguranţa angajaţilor noştri, a operaţiunilor şi a clienţilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei Maersk.
Autorităţile spaniole au anunţat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaţionalele Mondelez şi DLA Piper.
Ucrainenii se plâng că metroul nu mai acceptă plăţi electronice în Kiev. Probleme similare există în mai multe lanţuri de benzinării din Ucraina.
Vicepremierul ucrainean a anunţat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de ţări.
O agenţie guvernamentală elveţiană a anunţat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie şi India.
Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.