Un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza a intrat în vigoare duminică, după o întârziere de aproape trei ore, marcând o pauză în conflictul de 15 luni care a adus devastare şi schimbări politice majore în Orientul Mijlociu şi, potrivit presei pro-Hamas, forţele israeliene au început să se retragă din anumite zone din Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezidenţi şi un lucrător medical din Gaza au declarat că nu au mai auzit lupte sau atacuri militare cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca armistiţiul să fie implementat.

Atacurile aeriene şi bombardamentele israeliene au ucis 13 palestinieni între ora 06:30 GMT, când încetarea focului era programată să înceapă, şi ora 09:15 GMT, când aceasta a intrat efectiv în vigoare, potrivit medicilor palestinieni.

Israelul a atribuit întârzierea Hamasului, care nu a reuşit să furnizeze o listă cu numele primilor trei ostatici ce urmau să fie eliberaţi conform acordului.

Hamas a justificat întârzierea prin ”motive tehnice”, fără a detalia. Un oficial palestinian, care a dorit să rămână anonim, a declarat că întârzierea a apărut deoarece mediatorii au cerut 48 de ore de ”calm” înainte de implementarea armistiţiului, dar atacurile israeliene au îngreunat transmiterea listei.

Două ore după termenul-limită, Hamas a trimis lista cu numele ostaticilor: Romi Gonen, Doron Steinbrecher şi Emily Damari. Oficialii israelieni au confirmat primirea listei, dar Israelul nu a confirmat imediat numele.

Forţele israeliene au început să se retragă din zonele din Rafah din Gaza către coridorul Philadelphi de-a lungul graniţei dintre Egipt şi Gaza, a informat duminică dimineaţa presa pro-Hamas.

Acordul de încetare a focului în trei etape a urmat unor luni de negocieri intense intermediate de Egipt, Qatar şi Statele Unite şi a venit chiar înaintea învestirii, pe 20 ianuarie, a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

 

Acordul de încetare a focului

Acordul a fost mediat de Egipt, Qatar şi Statele Unite şi prevede trei etape:

Prima etapă (şase săptămâni):

Hamas va elibera 33 de ostatici israelieni (femei, copii şi bărbaţi peste 50 de ani) în schimbul eliberării a aproape 2.000 de prizonieri palestinieni.

Primii trei ostatici, femei, vor fi eliberaţi duminică prin intermediul Crucii Roşii.

Etapele ulterioare:

A doua etapă prevede eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi şi retragerea completă a trupelor israeliene.

A treia etapă se va concentra pe reconstrucţia Fâşiei Gaza, sub supravegherea Egiptului, Qatarului şi ONU.

Conflictul, care a început pe 7 octombrie 2023, a ucis peste 47.000 de palestinieni, conform autorităţilor din Gaza, şi aproximativ 1.200 de israelieni, potrivit autorităţilor israeliene. Războiul a declanşat tensiuni regionale, implicând Iranul şi Hezbollahul.

Impactul internaţional

Acordul vine pe fondul presiunilor internaţionale, iar liderii Hamas şi Hezbollah au suferit pierderi semnificative. În acelaşi timp, Israelul se confruntă cu acuzaţii de crime de război la Curtea Penală Internaţională, acuzaţii respinse vehement de guvernul israelian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.