Aleşi democraţi exercită presiuni asupra preşedintelui Joe Biden să închidă centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay, în Cuba, şi să elibereze sau să judece cei 39 de deţinuţi din închisoare, presupuşi complici Al-Qaida, relatează AFP.
Odată cu apropierea marcării a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, 75 de aleşi din cadrul Camerei Reprezentanţilor au invocat - într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui - costul excesiv al acestui centru militar de detenţie controversat
”În închisoarea de la Guantanamo s-au aflat până la 800 de deţinuţi, însă în ea se mai află acum doar 39 de bărbaţi, dintre care mulţi sunt în vârstă şi tot maislabi”, subliniază ei în această scrisoare.
”Potrivit unor informaţii de presă, închisoarea costă peste 500 de milioane de dolari pe an, adică un cost anual exorbitant de 13 milioane de dolari de persoană”, subliniază ei.
Faptul că închisoarea nu a fost încă închisă la 20 de ani de la atentatele teroriste, ”ne pătează reputaţia în străinătate şi ne subminează capacitatea de a apăra drepturile omului şi statul de drept”, denunţă ei.
Închisoarea de la Guantanamo a fost înfiinţată la începutul lui 2002 în vederea încarcerării unor membri Al-Qaida şi unor presupuşi complici ai autorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001.
”Recunoaştem că închiderea închisorii va necesita timp, însă credem că este timpul să luaţi decizii”, îi scriu aleşii democraţi lui Biden.
Ei propun ca anumiţi deţinuţi să fie judecaţi de către tribunale federale, ca alţii să fie repatriaţi în ţara lor şi ca utimii să fie trimişi în ţări terţe care să se angajeze ca deţinuţii să fie bine trataţi şi să nu reprezinte o ameninţare la adresa Statelor Unite.
Majoritatea deţinuţilor de la Guantanamo au fost încarceraţi în pofida unor probe fragile cu privire la implicarea lor. Mulţi dintre ei au fost torturaţi în instalaţii secrete ale CIA înainte să fie transferaţi la Guantanamo.
Barack Obama a ordonat închiderea închisorii în ianuarie 2009, la instalarea sa la putere, în ideea judecării deţinuţilor de către tribunale civile. Însă decizia preşedintelui democrat, foarte nepopulară, a fost blocată de către Congres.
Obama a preferat, atunci, să-i elibereze discret pe unii dintre deţinuţi, a căror eliberare a fost aprobată de către Comisia de revizuire a preşedinţiei.
Aceste eliberări au fost întrerupte în timpul preşedinţiei republicanului Donald Trump.
Ele au fost reluate în timpul preşedinţiei lui Joe Biden, iar cinci deţinuţi au fost eliberaţi începând din ianuarie.
Doisprezece dintre deţinuţii de la Guantanamo - inclusiv Khalid Sheikh Mohammed, presupusul ”creier” al atentatelor de la 11 septembrie - aşteaptă să fie judecaţi de către o Comisie militară, care a pronunţat doar două condamnări în decurs de două decenii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...