Doi foşti deţinuţi francezi de la închisoarea militară americană Guantanamo Bay (Cuba), Nizar Sassi şi Mourad Benchellal, arestaţi în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001, au sesizat Curtea Euroeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Curtea de Casaţie a anulat o abandonare a procedurii judiciare pronunţată de către judecători de instrucţie într-o anchetă cu privire la ”tortură”, relatează AFP.
Nizar Sassi şi Mourad Benchellal au fost arestaţi în Afganistan în urma atentatelor teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie 2001, iar apoi au fost încarceraţi la închisoarea militară americană din Cuba, după care au fost eliberaţi şi s-au întors în Franţa.
Ei contestă, în recursul lor, o hotărâre a justiţiei franceze potrivit căreia, în pofida stabilirii unor infracţiuni imputate unor militari americani, aceştia nu pot fi urmăriţi în mod individual, ei fiind ”reprezentanţi ai statului care acţiona în acest sens”.
Dispunerea abandonării procedurilor penale de către o judecătoare de instrucţie, în 2017, a fost confirmată de către Curtea de Apel a Parisului, în decembrie 2019, şi apoi de către Camera Penală a Curţii de casaţie, în ianuarie.
”(Această) hotărâre este contrară dreptului internaţional”, denunţă avocaţii lor, William Bourdon şi Apolline Cagnat.
”Tortura nu poate constitui un act de suveranitate care să le acorde autorilor săi impunitate, iar principiul imunităţii nu trebuie să aibă drept consecinţă încălcările cele mai grave ale drepturilor omului”, subliniază ei.
”Noi aşteptăm de la CEDO să pună capăt acestei impunităţi a agenţilor publici străini, atunci când aceştia comit cele mai grave fapte penale internaţionale, aşa cum s-a întâmplat la Guantanamo”, declară cei doi avocaţi.
Nizar Sassi şi Mourad Benchellali acuză autorităţile americane de ”sechestrare”, ”detenţie arbitrară” şi ”acte de tortură”.
Ei acuză că au fost supuşi multor abuzuri în timpul detenţiei - între altele, muzică asurzitoare sau fascicule puternice de lumină, interogatorii violente la orice oră, privare de somn, detenţie în cuşti mici din grilaj..
În timpul anchetei ei au solicitat audierea în Franţa a fostului preşedinte american George W. Bush şi a fostului său secretar al Apărării Donald Rumsfeld - care murit în iunie -, însă fără succes.
Ei au cerut, tot în zadar, convocarea comandantului bazei de la Guantanamo în perioada 2002-2004.
Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay a fost deschisă în 2002, la puţin timp după arestarea primilor jihadişti în cadrul intervenţiei americane în Afganistan, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.
La Guantanamo au fost încarceraţi până la 780 de deţinuţi.
Preşedintele american Joe Biden vrea să închidă acest penitenciar militar până la sfârşitul mandatului său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.