Totul mergea atât de bine pentru dominaţia pieţei inteligenţei artificiale de pe Wall Street. Apariţia DeepSeek, un model AI chinezesc la un preţ competitiv, a servit drept un memento oportun că nimic nu este simplu în lumea acţiunilor tehnologice. Este bula AI din S&P 500 pe cale să se spargă?
Lovitura dată de DeepSeek provine din autosuficienţa pieţelor americane în peisajul post-pandemic. De la colapsul Evergrande, Wall Street a fost în mare parte neafectată de inovaţiile Chinei.
Când Evergrande a intrat pentru prima dată în incapacitate de plată a datoriilor, pe 10 decembrie 2021, S&P 500 era la 4.712 puncte. De atunci, indicele a crescut cu aproape 27%, depăşind temporar pragul de 6.000 de puncte datorită unui boom AI generat de lansarea ChatGPT.
Deşi slăbiciunea economiei chineze nu a fost un factor decisiv în performanţa recentă a Wall Street, aceasta a oferit investitorilor încrederea că Statele Unite conduc cursa pentru dominaţia AI, având puţini concurenţi internaţionali.
Cu piaţa americană controlând încă 68% din finanţarea globală de capital de risc pentru companiile de inteligenţă artificială, iar Silicon Valley reprezentând aproximativ jumătate din această sumă, este clar că există motive pentru încrederea investitorilor în liderii AI interni. Totuşi, DeepSeek a reamintit inconvenient că şi alte naţiuni lucrează la propriile lor modele de ultimă generaţie.
Şocul provocat de dezvăluirea DeepSeek a determinat vânzări masive de acţiuni pe Wall Street. În cel mai jos punct, Nvidia (NVDA) a scăzut cu 15,65% faţă de preţul său de deschidere din acest an, înainte de a-şi reveni parţial, în timp ce S&P 500 a avut dificultăţi în a recăpăta impulsul acumulat în ultimii doi ani de creşteri susţinute de AI.
Vânzările masive de acţiuni după anunţul DeepSeek au afectat şi companiile non-tehnologice. Pe 27 ianuarie, când pieţele au reacţionat la ştire, companii energetice precum Constellation Energy (CEG), care sprijină redeschiderea centralei nucleare Three Mile Island pentru a alimenta centrele de date AI, au scăzut cu 21%. Alte companii concurente, precum Vistra (VST) şi GE Vernova (GEV), au scăzut cu 28%, respectiv 21%, înainte de a recupera uşor.
În plus, contractele futures pentru gazul natural utilizat în generarea de electricitate au scăzut cu 5,9%, iar preţul petrolului a coborât cu 2%.
Peisajul criptomonedelor a fost, de asemenea, afectat, Bitcoin şi alte monede alternative suferind pierderi în săptămânile de după anunţul DeepSeek, din cauza mai multor factori.
Ar fi putut apariţia DeepSeek să expună bula pieţei de pe Wall Street? Şi ar putea acţiunile AI din SUA să treacă printr-o perioadă de testare? Viitorul pare incert, deoarece dominaţia SUA în inteligenţa artificială este contestată pentru prima dată.
Este DeepSeek o ameninţare?
Lansarea DeepSeek vine într-un moment în care economia Chinei trece printr-o operaţiune semnificativă de stimulare, susţinută de guvern, pentru a impulsiona creşterea după ani de declin.
Ca rezultat, industria AI din China a beneficiat de subvenţii masive, iar peste 1,4 trilioane de dolari au fost alocate pentru avansarea AI până în 2030.
În plus, China a dobândit proprietate intelectuală din SUA prin investiţii directe străine în firme tehnologice, finanţare de capital de risc, crearea de joint ventures între companii locale şi străine, impunerea de acorduri de licenţiere pentru firmele străine care operează în China şi atragerea experţilor americani pentru dezvoltarea AI internă. De asemenea, au fost raportate activităţi de spionaj asupra firmelor consacrate pentru a accelera dezvoltarea AI în China.
Îngrijorător pentru Wall Street, DeepSeek pare a fi comercializat ca o alternativă cu costuri reduse la modelele AI generative consacrate, precum ChatGPT de la OpenAI. Dar ar putea China să ameninţe cu adevărat dominaţia SUA pe piaţa AI?
Conform unui raport recent al Reuters, tot mai multe firme chineze care adoptă modelele AI eficiente din punct de vedere al costurilor ale DeepSeek îşi măresc comenzile pentru cipurile H20 AI de la Nvidia pentru a susţine această tehnologie.
Raportul citează şase surse şi sugerează că impactul negativ al adoptării AI din China ar putea fi supraestimat şi că această tendinţă ar putea chiar să stimuleze adoptarea tehnologiilor americane în străinătate.
În ciuda acestui fapt, acţiuni precum Alphabet (GOOG) şi Meta (META) au fost, de asemenea, afectate de vânzări din cauza temerilor legate de impactul DeepSeek. Însă alţi experţi din industrie sunt sceptici cu privire la calitatea tehnologiei utilizate de platforma AI.
Ray Wang, CEO al Constellation Research, a respins anunţul DeepSeek la momentul respectiv, numindu-l „război psihologic de operaţiuni” şi sugerând că eficienţa declarată a DeepSeek ar trebui privită cu scepticism.
Chiar dacă experţii sunt nesiguri, DeepSeek a depăşit toate aşteptările în ceea ce priveşte descărcările, acumulând 16 milioane de descărcări în primele 18 zile, mult peste cele 9 milioane de descărcări înregistrate de modelul ChatGPT al OpenAI în acelaşi interval de timp.
Va avea Wall Street ultimul cuvânt?
În ciuda şocului provocat de DeepSeek, analiştii pieţei consideră că Wall Street este bine poziţionată pentru a face faţă ameninţării industriei chineze de AI.
„Odată cu revenirea lui Donald Trump la preşedinţie, pieţele financiare sunt pregătite pentru o potenţială creştere datorată aşteptărilor privind reducerile fiscale şi ale ratei Fed, dereglementarea şi accentul pe profitabilitatea corporativă”, a subliniat Maxim Manturov, şeful cercetării investiţionale la Freedom24.
Administraţia Trump pare să acorde o importanţă majoră sprijinirii creşterii AI, iar Donald Trump a anunţat recent iniţiativa Stargate, un proiect AI susţinut de OpenAI, SoftBank şi Oracle (ORCL), care va investi imediat 100 de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA, cu încă 400 de miliarde de dolari planificaţi pentru următorii patru ani.
Meta a anunţat, de asemenea, că îşi va creşte cheltuielile de capital la până la 65 de miliarde de dolari în 2025, subliniind că Statele Unite sunt hotărâte să îşi menţină avansul în cursa AI.
Evitarea panicii
Apariţia DeepSeek nu ar trebui să provoace panică printre investitorii în acţiuni AI din SUA, iar concurenţa chineză ar putea ajuta liderii tehnologici să devină mai eficienţi în implementarea inovaţiilor AI.
DeepSeek a zguduit Wall Street, dar ar putea, în cele din urmă, să inspire liderii tehnologici americani să îşi consolideze dominaţia AI şi să îşi depăşească noul competitor.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.