Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump l-a demis din funcţie pe directorul Agenţiei pentru Securitate cibermetică şi Securitate infrastructurilor (CISA) Chris Krebs, care i-a contestat acuzaţiile cu privire la fraude masive în alegerle prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La două săptămâni după alegeri, Trump continuă să susţină că a obţinut o victorie în acest scrutin, denunţând maşini care ar fi ”schimbat” voturile sale în favoarea lui Joe Biden şi voturi ale unor persoane decedate.

El este contrazis de propriile agenţii, care au anunţat că scrutinul de la 3 noiembrie a fost ”cel mai sigur din istoria Statelor Unite”.

Această demitere a lui Chris Krebs, care a depus eforturi să-i respingă acuzaţiile de fraudă electorală la scară mare, era de altfel aşteptată.

Ea a fost anunţată de Trump marţi într-un scurt tweet.

”Declaraţia recentă a lui Chris Krebs cu privire la securitatea alegerilor din 2020 era foarte inexactă, pentru că au existat nereguli şi fraude masive”, a scris şeful în exerciţiu al statului american pe Twitter.

”De aceea, Chris Krebs a fost demis din funcţie (...) imediat”, a anunţat el.

”A fost o onoare”, a reacţionat cel vizat într-un tweet cu hashtagul #Apărăm2020.

Agenţia sa a subliniat, într-un comunicat publicat săptămâna trecută - semnat şi de alte organisme americane -, că nu a existat ”nicio probă care să arate că un sistem a şters, pierdut sau modificat buletine de vot sau că a fost piratat în vreun fel”.

Anunţul lui Donald Trump a fost denunţat imediat de către opoziţia democrată, care îndemană la o accelerare a procesului de tranziţie către preşedinţia lui Joe Biden.

”Este jalnic, dar trist previzibil, ca apărarea şi ptotejarea proceselor noastre democratice să fie cauza unei concedieri”, a denunţat preşedintele puternicei Comisii a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor Adam Schiff.

Fosta candidată în alegerile primare democrate, senatoarea Elizabeth Warren a denunţat, la rândul său, această destituire drept un ”abuz de putere” din partea unui preşedinte ”slab şi disperat”.

O mână de aleşi republicani din Congres a recunoscut rapid victoria democrată, însă mulţi aţii au rămas tăcuţi sau au susţinut în mod public acuzaţiile de fraude lansate de către Donad Trump.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite - care nu a reuşit să se facă reales, spre deosebire de cei trei predecesori ai săi direcţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton - a adoptat încă din ziua alegerilor o poziţie foarte belicoasă, promiţând o adevărată gherilă judiciară.

După anunţarea victoriei lui Joe Biden, la 8 noiembrie, majoritatea liderilor lumii l-au felicitat pe democrat, consolidând ideea potrivit căreia nimeni - nici în Statele Unite şi nici altundeva - nu ia cu adevărat în serios acţiunile în justiţie angajate de către echipa lui Trump.

În lipsa unor elemente de probă care să acrediteze ipoteza unor fraude electorale masive, majoritatea acestor recursuri au fost respinse între timp de către tribunale.

Ca într-o realitate paralelă, unii secretari şi consilieri dintre cei mai loiali ai lui Trump dau asigurări că pregătesc terenul celui de-al ”doilea mandat Trump”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.