Operaţiuni de numărare a voturilor au loc duminică în Afganistan, la o zi după alegerile prezidenţiale care s-au desfăşurat fără incidente majore, dar marcate de un absenteism aparent record şi un mare număr de atacuri mici ale talibanilor, relatează AFP.
Aproximativ 9,6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne, pentru a-l alege pe şeful statului dintre cei 18 candidaţi, între care doi sunt favoriţi şi anume actualul preşedinte Ashraf Ghani şi şeful Executivului său, Abdullah Abdullah.
Scrutinul a avut loc fără să fie vizat de tipul de atentate sângeroase - soldate, de exemplu, cu 26 de morţi într-un singur atac, la 17 septembrie - care au îndoliat campania electorală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul afgan de Interne Massoud Andarabi a anunţat sâmbătă seara cinci morţi în rândul forţelor de ordine şi 37 de răniţi civili, în diverse atacuri atribuite talibanilor - un bilanţ care ar putea creşte, având în vedere scenariul precedentelor alegeri.
Prezenţa la urne ar putea săfie cea mai mică din cele patru scrutine prezidenţiale, de la primul, care a avut loc în 2004.
Comisia Electorală a anunţat duminică faptul că, potrivit datelor disponibile de la jumătate din secţiile de votare (2.597 din 4.905), un pic peste 10% dintre alegători (1,051 millioane) au votat.
Cel mai mic nivel al prezenţei la vot înregistrat până acum a fost de 38%, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.
Haroun Mir, un cercetător independent de la Kabul, a minimalizat consecinţele unei prezenţe slabe la vot, apreciind că ”viitorul Guvern va avea un mandat mai puternic ca actualul, pentru că alegerile sunt mult mai «curate» decât cele dinainte”.
FRICĂ DE ATACURI
Frica de atacuri, dar şi de fraude, a jucat un rol în acest absenteism, potrivit multor mărturii ale unor cetăţeni culese înaintea alegerilor.
Talibanii au avertizat populaţia să nu se ducă la vot şi au ameninţat că mujahedinii lor vor viza ”secţiile de votare şi centrele (de vot) ale acestui spectacol”.
Guvernul nu a furnizat un bilanţ global, însă talibanii au revendicat 531 de atacuri.
Institutul de cercetare Afghan Analyst Network (AAN) a înregistrat 400 de atacuri, adunând cifre de la observatori străini, pe ale sale şi ale unor surse publice.
De asemenea, numeroşi alegători au boicotat urnele din cauza unor nereguli semănătoare celor care au pătat alegerile în 2014.
Cu toate acestea, numeroşi observatori au subliniat că această sâmbătă a fost mai transparentă şi mai bine organizată decât la precedentul scrutin. Comisia Independentă a Drepturilor Omului (AIHRC) a subliniat ”numeroase puncte pozitive”, raportând, de exemplu, că personalul electoral părea mai bine format.
Mulţi alegători au rămas acasă deoarece şi-au pierdut orice speranţă în faptul că elita le va îmbunătăţi condiţiile de trai, într-o ţară în care 55% din populaţia trăia cu mai puţin de doi dolari pe zi în 2017.
Campania electorală a părut ostatica negocierilor între Statele Unite şi talibani cu privire la o retragere a trupelor americane. Donald Trump le-a pus capăt în mod zgomotos la începutul lui septembrie, în contextul în care un acord părea iminent. Mulţi observatori anticipau că alegerile aveau să fie suspendate, pentru a lăsa locul aplicării planului retragerii.
Rezultate preliminare urmează să fie anunţate la 19 octombrie, iar cele definitive la 7 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% din sufragii, un al doilea tur urmează să aibă loc peste două săptămâni.
Una dintre mizele scrutinului este să asigure viitorului şef de stat o legitimitate suficientă pentru a spera să devină un interlocutor de neocolit în eventualitatea unor negocieri de pace cu talibanii.
Însă talibanii au respins în avans orice compromis. ”Administraţia marionetă de la Kabul a ţinut nişte alegeri fabricate, dar a cunoscut eşecul şi respingerea unei vaste majorităţi a naţiunii”, au anunţat sâmbătă seara talibanii într-un comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...