Numeroase ţări petrec un Crăciun cum nu au mai avut parte, obligate la festivităţi restrânse sau anulate din cauza restricţiilor impuse în lupta împotriva covid-19, soldată cu peste 1,74 milioane de morţi în lume, relatează AFP care prezintă noi măsuri, noi bilanţuri şi fapte marcante în evoluţia pandemiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CRĂCIUN CU RESTRICŢII

Numeroase ţări petrec un Crăciun cum nu au mai avut parte, constrânse la festivităţi restrânse sau anulate din cauza restricţiilor impuse în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume, a oficiat slujba din noaptea Crăciunului în uriaşa Bazilică Sfântul Petru în prezenţa a cel puţin 200 de credincioşi care au purtat măşti de protecţie.

Mii de şoferi europeni de TIR au petrecut noaptea Crăciunului în condiţii sumare, blocaţi în zona portului Dover, în Regatul Unit, care iese încet din izolarea antrenată de apariţia pe teritoriul britanic a unei noi tulpini a noului coronavirus SARS-CoV-2 mai contagioasă.

Portul francez Calais preconiza o ”reabsorbire totală” sâmbătă.

ATENŢIE LA RELAXARE, ÎNDEAMNĂ OMS

Sacrificiile făcute în 2020 în vederea unei limitări a pandemiei covid-19 nu trebuie să fie irosite în perioada sărbătorilor, a îndemnat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în mesajul său de Crăciun.

SUA CER TEST NEGATIV

Toţi călătorii zborurilor care provin din Regatul Unit sunt obligaţi - începând de luni - să prezinte un test negativ de covid-19, cu cel puţin 72 de ore înainte de ajungă în Statele Unite.

Depistarea noii tulpini SARS-Cov-2 a determinat, începând de duminică, 50 de ţări să-şi suspende sau restrângă legăturile aeriene cu Regatul Unit.

PERIOADA CARANTINEI, MĂRITĂ LA TREI SĂPTĂMÂNI LA HONG KONG

Hong Kongul a prelungit cu şapte zile o carantină la care sunt supuşi, în hoteluri, vizitatorii din străinătate.

Perioada acestei carantine creşte, astfel, la trei săptămâni.

Fosta colonie britanică justifică această măsură prin riscul reprezentat de noi tulpini ale noului coronavirus.

VARIANTA SUD-AFRICANĂ

Nimic nu dovedeşte că noua tulpină a noului coronavirus identificată în Africa de Sud este mai periculoasă sau mai contagioasă decât cea britanică, a anunţat Guvernul sud-african.

Londra a anunţat miercuri restricţii de călătorie între cele două ţări, apreciind că tulpina sud-africană este ”extrem de îngrijorătoare” deoarece este ”mai contagioasă”.

”RECORD” DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN COREEA DE SUD

Coreea de Sud a anunţat vineri 1.241 de contaminări cu noul coronavirus - un ”record” în această ţară, prezentată în urmă cu câteva săptămâni drept un model de gestionare a epidemiei.

Aproximativ 70% dintre aceste cazuri au fost înregistrate în regiunea capitalei, unde trăieşte jumătate din populaţia ţării.

VACCINARE ÎN FRANŢA

Franţa urmează să înceapă duminică - după Statele Unite, Marea Britanie şi mai recent Elveţia - o campanie de vaccinare împotriva covid-19.

Vaccinarea ”va începe cu un număr mic de aziluripentru persoane în vârstă şi se va largi treptat la întreaga Franţă, în ianuarie”, a anunţat Guvernul.

PESTE 1,74 DE MILIOANE DE MORŢI

Pandemia s-a soldat cu cel puţin 1,74 de milioane de morţi în lume, de la sfârşitul lui decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP de Crăciun, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României) din surse oficiale.

Peste 79,3 milioane de contaminări cu noul coronavirus au fost înregstrate în mod oficial, dintre care peste 25 de milioane numai în Europa, cea mai afectată zonă din lume.

Statele Unite rămân cea mai îndoliată ţarădin lume, cu 329.106 de morţi, urmate de Brazilia (189.982), India (147.092), Mexic (121.172) şi Italia (70.900).

OPOZANTUL DIN MALI SOUMALLA CISSE MOARE

Principalul opozant din Mali, Soumaïla Cissé, care a fost ţinut ostatic timp de şase luni de către jihadişti înainte să fie eliberat în octombrie, a murit din cauza covid-19, în Franţa, la vârsta de 71 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.