Duminică începe „vârful acestei perioade instabile”, anunţă meteorologii, care prognozează scăderi accentuare ale temperaturilor, ploi care izolat vor cumula cantităţi şi de peste o sută de litri pe metrul pătrat şi vânt puternic, în unele zone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Codul portocaliu intră în vigoare duminică, la ora 10:00, până luni, la ora 12:00, şi vorbim de nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi Orientali, interval şi zone în care perioadele cu ploi torenţiale vor fi destul de abundente, pentru că este posibil să cumulăm cantităţi de precipitaţii 50-90 de litri pe metrul pătrat, izolat de peste 100 de litri pe metrul pătrat. Iar în restul ţării vorbim de un cod galben, şi aici cantităţi de 25-40 de litri pe metrul pătrat şi local peste 50 de litri pe metrul pătrat şi, ceea ce este foarte important, intensificările de vânt, 45-65 de kilometri pe oră, iar în Moldova şi estul Munteniei, temporar, rafale de peste 70 de kilometri pe oră”, a anunţat şefa Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, vineri după amiază, în videoconferinţa cu autorităţile locale. 
 
CITEȘTE ȘI Cod galben de furtuni, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi la munte/ Cod galben de ploi şi vânt în toată ţara, de duminică/ Vremea se va răci/ Cod portocaliu de ploi abundente, în Oltenia, Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi Orientali

Potrivit acesteia, dacă vineri şi sâmbătă temperaturile vor fi de 32-33 de grade Celsius, de duminică va avea loc o răcire accentuată a vremii, iar la munte e posibil să cadă lapoviţă şi ninsoare. 

Elena Mateescu a subliniat că nu este exclusă emiterea de avertizări de tip nowcasting privind fenomene severe imediate, după cum nu este exclusă extinderea codului portocaliu pentru unele zone din sud-estul ţării, mai ales sudul Moldovei şi partea de nord-est a Munteniei şi chiar existenţa unui ”areal de cod roşu”. 
Hidrologii au actualizat, în baza avertizărilor meteo, prognoza hidrologică. 
Oficialii de la Apele Române afirmă că „Este posibil să avem creşteri de nivel, dar fără atingerea unor cote care să pună în pericol locuinţe”. Aceştia subliniază că autorităţile trebuie să monitorizeze cursurile de apă, întrucât chiar dacă nivelul acestora nu va creşte foarte mult, se pot produce blocaje în zonele unor poduri.
„Referitor la Dunăre, aş vrea să subliniez că nu este absolut niciun fel de problemă la limitele prognozate în momentul de faţă”, a declarat, în şedinţa organizată vineri de autorităţi, reprezentantul Administraţiei Naţionale ”ApelE Române”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.