Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au intervenit mai mjult de 12 ore, cu mai multe echipaje, pentru salvarea a trei persoane care s-au desprins de un grup în Piatra Craiului. Turiştii, care nu aveau echipament şi pregătire, au ajuns într-o zonă extrem de dificilă de abrupt şi s-au blocat. Apelul la 112 s-a făcut cu întârziere şi nici nu s-a anunţat că una dintre persoane are entorsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Salvamontuştii şi jandarmii montani din Argeş au intervenit, mai mult de 12 ore, în Piatra Craiului.

”Grup de trei persoane se desprinde dintr-un grup mai mare care făcea Creasta Sudica şi coboară prin Poiana Închisă ca să "scurteze", neştiind în ce intră. Nu au hamuri, nu au căşti, se blochează psihic la intrarea in Padina Lăncii dar nu sună la 112 ci aşteaptă să treacă grupul lor pe poteca din Marele Grohotis, îi anunţă prin strigăte ca nu pot coborî, iar aceştia hotărăsc să sune, totul cu întârziere, ceea ce ne bagă în noapte. Colegii noştri au ajuns la ei şi au început extragerea, care necesită manevre de lansare controlată pe zona de abrupt în rapeluri succesive până în poteca (aprox 400 m diferenţa de nivel)”, au transmis salvamontiştii.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Aceşia vorbesc despre ”un exemplu de grup prost ghidat, cu lider care a acceptat scindarea grupului şi a lăsat persoane fără experienţă să intre în Abruptul Vestic al Pietrei Craiului, fără să-i însoţească”.

”Încă o noapte cu alarmarea colegilor de acasă (Salvamont Câmpulung şi Salvamont Zărneşti) din cauza unor decizii cel puţin ciudate ale liderului/ghidului/ organizatorului:

1. Duce oameni fără experienţă în zonă dificilă;

2. Consimte scindarea grupului, cei trei turişti total nepregătiţi tehnic/fizic/psihic ajungând singuri în zonă de abrupt, dificilă, nemarcată;

3. Cu toate că erau in mod clar incapabili să coboare, nu au sunat din timp la 112 (ceea ce ar fi dus la o extracţie cu elicopterul care s-ar fi terminat pe zi) ci au aşteptat să vadă trecând grupul care se întorcea prin Valea Urzicii, cărora le-au comunicat că sunt in dificultate şi unul dintre componenţii grupului anunţă 112!

4. Nu se comunică la 112 faptul că una dintre persoane are entorsă de gleznă, iar cealaltă intra deja în hipotermie!

Un lung şir de erori majore, care puteau face ca totul să se termine mult mai rău”, au mai transmis salvamontiştii.

Atât Salvamont, cât şi Jandarmeria recomandă respectarea următoarelor reguli:

- purtarea de echipament corespunzător drumeţiilor;

- informarea asupra stării vremii;

- alegerea doar a traseelor marcate.

”De asemenea, în caz de urgenţă, solicitaţi imediat sprijinul patrulelor de jandarmerie fie direct, fie apelând numărul unic de urgenţă 112”, a transmis Jandarmeria.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.