„Donbass”, filmul regizorului ucrainean Sergei Loznitsa despre conflictul din estul Ucrainei, distribuit de Digital Cube, va avea în perioada următoare o serie de proiecţii în mai multe cinematografe din ţară. Fondurile strânse în urma proiecţiilor vor fi donate pentru ajutorarea refugiaţilor de război ucraineni, fiind direcţionate către Crucea Roşie Română şi alte organizaţii caritabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri” (Figaro Scope), „Donbass” este un portret în 13 capitole a uneia dintre cele mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. Filmul a fost prezentat la Cannes 2018, unde Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secţiunii „Un Certain Regard”.

Comedie neagră despre opresiune, efectele propagandei şi manipulare în era post-adevărului, „Donbass” spune o poveste universală despre umanitate prin intermediul războiului. Filmul a fost conceput de Sergei Loznitsa în 2015, după realizarea documentarului „Maidan”.

În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, un război hibrid este în plină desfăşurare: pe lângă conflictul armat, zona este afectată de jafuri generalizate. În Donbass, războiul este considerat iubire, propaganda este egală cu adevărul, iar ura este considerată dragoste. În centrul atenţiei nu se află doar această regiune sau această ţară, ci umanitatea şi civilizaţia în general. În centrul atenţiei se află fiecare dintre noi.

„Donbass” este o coproducţie Germania - Ucraina - Franţa - România - Olanda şi l-a avut ca director de imagine pe Oleg Mutu, recunoscut pentru filmele de referinţă la care a lucrat, precum Moartea domnului Lăzărescu (2005, r. Cristi Puiu) sau 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007, r. Cristian Mungiu). Acesta este cel de-al patrulea lungmetraj de ficţiune al regizorului Sergei Loznitsa la care colaborează cu directorul de imagine Oleg Mutu - după My Joy, In The Fog şi A Gentle Creature -, şi al doilea în care joacă Valeriu Andriuţă (A Gentle Creature).

Născut în Belarus, Loznitsa a urmat liceul la Kiev şi a lucrat ca matematician la Institutul de Cibernetică înainte de a intra în renumitul Institut de Cinematografie Gherasimov din Moscova în 1991. Şi-a petrecut următorii ani realizând documentare. Primele sale două filme de ficţiune, „My Joy” (2010) şi „In the Fog” (2012), au avut premiera în competiţie la Cannes. În 2014, a revenit la festival pentru a prezenta „Maidan”, o cronică a protestelor din Ucraina 2013 - 2014.

Proiecţiile speciale „Donbass” vor avea loc în perioada următoare în mai multe oraşe din ţară: Bucureşti (Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Happy Cinema), Cluj (Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria), Alexandria (Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistriţa (Happy Cinema), Botoşani (Happy Cinema), Buzău (Happy Cinema), Constanţa (Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin"), Focşani (Happy Cinema), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex), Târgu Mureş (Muzeul Judeţean Mureş), Topliţa (Cinema 3D Călimani), Vaslui (Happy Cinema), precum şi pe platformele TIFF Unlimited şi Happy Cinema.

O campanie iniţiată de Laurenţiu Merişan (distribuitor de film) şi susţinută de Digital Cube.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.