Povestea emoţionantă şi plină de umor a unei femei care refuză să fie înfrântă de adversităţile vieţii va deschide cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest (4-13 octombrie, Bucureşti) cu o proiecţie în premieră naţională. O dramă spusă cu mult umor şi autenticitate prin intermediul vocii actriţei australiene Sarah Snook, animaţia "Memoir of a Snail" explorează mecanismele complexe de apărare şi adaptare pe care oamenii le dezvoltă în faţa traumelor, precum şi resursele interioare incredibile pe care aceştia le au la dispoziţie pentru a se elibera din situaţiile în care sunt încorsetaţi – de alţi oameni, de circumstanţe neprevăzute sau poate chiar de boli psihice - dincolo de voinţa lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Animaţia, premiată cu Cristalul pentru cel mai bun film de lungmetraj la ediţia din acest an a Festivalului de la Annecy, se va vedea la Bucureşti în 4 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Luceafărul (fostul Cinema PRO). Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Grace Pudel este o inadaptată solitară, colecţionează melci ornamentali şi are o dragoste nemărginită pentru cărţi. Copilăria ei a fost un carusel plin de întâlniri şi despărţiri neprevăzute, lipsuri şi bucurii mărunte, anxietate şi evadare în imaginaţie. În ciuda şirului de greutăţi şi evenimente nefericite, întâlnirea cu excentrica Pinky şi prietenia care se dezvoltă între ele vor aduce speranţa şi inspiraţia în viaţa lui Grace.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Plină de modalităţi poetice prin care transformă în calităţi şi puncte forte etichetele de 'diferit' sau 'ciudat' puse de o societate care nu ştie să accepte diferenţele dintre oameni" (Variety), "Un portret autentic al 'renegatului', construit cu o creativitate incontestabilă" (The Hollywood Reporter) sau "O poveste amuzantă şi sfâşietoare deopotrivă" (Screen Daily), sunt doar câteva din cuvintele cu care criticii descriu cea mai nouă producţie regizată de Adam Elliot, câştigător în 2004 al Premiului Oscar pentru scurtmetrajul său Harvie Krumpet.

„Protagoniştii tuturor filmelor mele sunt inadaptaţi, iar temele pe care le aleg explorează diferenţele dintre oameni. Iubesc să spun poveşti infuzate cu umor şi patos, reflecţii asupra aspectelor vieţii noastre de zi cu zi, să surprind momentele de fericire ce luminează întunericul care vine odată cu provocările inerente ale vieţii. De 30 de ani obiectivul meu este unul simplu: să-mi fac audienţa să râdă... şi să plângă.", a spus Adam Elliot, care va deschide pentru a doua oară Festivalul Animest. Primul său lungmetraj, Mary and Max, inspirat din istoria personală a regizorului, a fost proiectat pentru prima oară în România la Animest în 2009, când a deschis ediţia a patra a festivalului, rămânând şi peste ani una dintre cele mai îndrăgite animaţii din toate ediţiile.

"Memoir of a Snail" este al doilea lungmetraj în care Adam Elliot foloseşte figurine de lut şi însumează mii de ore de muncă ale celor mai buni animatori din Australia, care, timp de un an, au modelat manual cele 7.000 de fundaluri, personaje şi obiecte din film, mişcându-le cadru cu cadru, după regulile tehnicii clasice de stop motion.

Animaţia nu include niciun efect CGI, bilanţul final al producţiei ajungând la peste 135.000 de fotografii care redau meticulos povestea carismaticei Grace. Printre cei care dau voce personajelor se numără actorii australieni Sarah Snook, Kodi Smit-McPhee şi Eric Bana, prezentatorul de televiziune Tony Armstrong, dar şi celebrul cântăreţ şi compozitor Nick Cave.

Pitch, please! - s-au deschis înscrierile pentru atelierul Animest dedicat filmelor de animaţie

Începând din 31 iulie şi până la 10 septembrie, regizorii şi producători de film de animaţie din România şi Republica Moldova sunt provocaţi să dea glas ideilor încă nerealizate şi să îşi înscrie proiectele în programul de dezvoltare Pitch, please!, ajuns deja la a 6-a ediţie în cadrul Animest. Nu se percepe taxă de înscriere, iar participanţii selectaţi vor avea acces gratuit la evenimentele incluse în programul celei de-a 19-a ediţii Animest (4-13 octombrie). Criteriile de eligibilitate, condiţiile de participare şi procesul de înscriere sunt detaliate pe pagina oficială a concursului.

Toate proiectele selectate în etapa finală vor primi feedback şi recomandări din partea juriului, format din trei membri, scenarişti, regizori sau producători internaţionali cu o vastă experienţă în domeniul animaţiei. Cele mai bune proiecte sunt eligibile pentru a câştiga unul sau mai multe din premiile puse la bătaie pentru ediţia aceasta: participare la Black Sea Animation Workshop 2024 – un training specializat, în urma căruia cele mai bune proiecte din program au şansa să fie incluse în secţiunea Partner Pitches a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Annecy 2025, cel mai prestigios eveniment de animaţie din lume; acreditare dublă (regizor şi producător) la Rise & Shine Animation Pitching Lab 2025 - un atelier internaţional de dezvoltare de proiecte de film animat, organizat în două module; şi servicii complete de post-producţie audio oferite de Raza Studio.

La cele 5 ediţii anterioare au fost înscrise peste 40 de proiecte, din care 18 au fost selectate şi au participat la programul de pregătire din cadrul Animest. Acesta a fost susţinut la toate ediţiile de trainerii Cristian Pascariu (scenarist, regizor) şi Dan Panaitescu (animator, regizor), care oferă mentorat şi consultanţă participanţilor, sprijinindu-i în vederea susţinerii prezentării, din punct de vedere al scenariului şi al dezvoltării creative şi tehnice a proiectului.

Printre proiectele care s-au concretizat deja sau au obţinut finanţare pentru a fi produse în urma participării la concursul Pitch, please! se numără animaţiile "Paradis murdar" (r. Alina Gheorghe), "Balázs Orbán the collector of legends" (r. Szabolcs Fazakas, Hunor Bálint), "Happy New Year" (r. Radu Gaciu) şi "Mr. Ladybug" (r. Ioana Păsărin). Altele, precum "A Horse in a SwanSea" (r. Maria Brudaşcă) şi "The Shoebox" (r. Cristina Pîrvu), sunt în etapa de dezvoltare, în timp ce "Stejărelul" (r: Nicoleta Miron, Liana Chiriţă) continuă lucrul pe scenariu sub mentoratul lui Dave King, membru al juriului pitchului de anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.