Animest revine la Bucureşti de vineri, 4 octombrie, şi până duminică, 13 octombrie, în şapte spaţii populare în rândul iubitorilor de film şi manifestări culturale: Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Instituto Cervantes, RAM (Romanian Art Movement), CINETic şi Sala Luceafărul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest îşi deschide porţile cu o proiecţie în premieră în România a filmului care a câştigat anul acesta Cristalul la Annecy. „Memoir of a Snail” va rula, începând cu ora 19.00, la Sala Luceafărul (fostul Cinema Pro) şi va da startul a 10 zile de proiecţii inedite, ale celor mai noi producţii animate din întreaga lumea, evenimente tematice, activităţi dedicate copiilor, întâlniri cu invitaţi speciali şi chiar proiecţii de filme accesibilizate.

Programul ediţiei Animest.19 - Urban Frames este disponibil online pe animest.ro şi în aplicaţia Animest (Android & iOS). Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate prin intermediul platformei Eventbook.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Street Spirit (Fade Out), Urban Discipline, Overpass Graffiti, There Goes the Neighborhood şi Street Fighting Man sunt melodiile care alcătuiesc playlist-ul urban al Animest.19 şi denumesc cele 5 calupuri de scurtmetraje tematice curatoriate de directorul şi selecţionerul festivalului, Mihai Mitrică, alături de jurnalistul şi istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat şi anul acesta la Bucureşti. În toate calupurile secţiunii tematice spectatorii vor călători prin scenarii urbane cât mai diverse şi îşi vor re-evalua relaţia pe care o au cu propriul oraş. 

Nici cei mai mici dintre cinefili nu sunt lăsaţi la o parte, îndrăgita secţiune Minimest revenind cu proiecţii speciale, o competiţie jurizată de copii, ateliere de animaţie, benzi desenate şi reciclare artistică, precum şi dimineţi de weekend la cinema pentru întreaga familie. Anul acesta părinţii vor putea petrece timp alături de cei mici, înainte sau după proiecţiile Minimest, la Cinemateca Eforie, unde va fi organizat Minimest Kids Corner - un loc plin de culoare şi jocuri pentru toate vârstele.

Programul complet Minimest este şi el online: https://www.animest.ro/editia-19#minimest.

Adolescenţii ocupă un loc aparte în programul de anul acesta care inaugurează o nouă secţiune tematică dedicată lor - Fresh Frames - în care spectatorii vor vedea o selecţie de 16 filme de animaţie create de adolescenţi din România şi Republica Moldova. Noua secţiune a luat naştere graţie Incubatorului de Animaţie, cea mai mare comunitate pentru adolescenţi dedicată animaţiei şi artei digitale şi îşi propune să fie o oglindă a perspectivelor noii generaţii de animatori.

Ediţia de anul acesta a Animest.19 aduce în program şi o iniţiativă extrem de necesară - filme accesibilizate, care să poată fi urmărite de spectatori cu sau fără deficienţe de auz. Două lungmetraje pentru toate vârstele şi un calup de scurtmetraje pentru copii vor avea subtitrare descriptivă şi interpretare în limba semnelor române. Unul dintre lungmetrajele internaţionale de succes care vor fi accesibilizate de Animest este Leo, marele inventator (r. Jim Capobianco şi Pierre-Luc Granjon), lansat recent în România. Filmul spune povestea geniului Leonardo da Vinci, într-un film de animaţie stop-motion pentru toate vârstele.

Animest.19 continuă tradiţia retrospectivelor anuale dedicate ţărilor care au stabilit de-a lungul timpului borne importante în cinematografie cu ITALIA. Publicul va avea ocazia unică de a explora bogăţia şi diversitatea animaţiei italiene printr-o selecţie impresionantă de filme şi evenimente speciale, care aduc în prim-plan atât clasici ai genului, cât şi creaţii contemporane de renume internaţional. Printre invitaţii care vor veni la festival din Italia se numără Andrea Martignoni (artist, sound designer şi istoric în domeniul animaţiei), Claudio Cazzato (producător şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie din Copenhaga) şi Alessandro Rak (autor de benzi desenate, scriitor şi regizor).

Printre invitaţii speciali care fie vor juriza secţiunile competiţionale ale festivalului, fie vor susţine masterclass-uri, fie se vor întâlni cu publicul la sesiunile de Q&A de după proiecţii se numără şi Jonathan Hugdson - unul dintre cele mai mari nume ale animaţiei contemporane, care are dedicată şi o Retrospectivă în cadrul festivalului, Clara Marquardt - producătoare în cadrul companiei franceze Les Valseurs, Pierre-Luc Granjon - co-regizorul filmului multi-premiat Leo, the Inventor, Jose Luis Agreda -  art-directorul filmului Robot Dreams, nominalizat anul acesta la Oscar şi Ivana Sujová - scenaristă şi director de festival în Slovacia, membră a juriului TOON SCRIPTS, concursul de scenarii de film serial de animaţie al Animest, o altă noutate a ediţiei.

Un alt invitat cu totul şi cu totul special la Animest 2024 este Kōji Morimoto, unul dintre cei mai autentici animatori japonezi ai zilelor noastre. Publicul se va putea întâlni cu el la proiecţiile omnibusului Genius Party Beyond, respectiv scurtmetrajului Noiseman Sound Insect. Kōji Morimoto este şi unul dintre membrii juriului Animusic, unde va avea de analizat 31 de videoclipuri selecţionate în competiţie, printre care şi 4 realizate de români. Animusic Night, evenimentul care dă tonul petrecerii în festival, va avea loc pe 10 octombrie, de la 21:00.

Nu lipsesc din program nici celelalte evenimente speciale îndelung apreciate de publicul Animest:  pasionaţii de experienţe cinematografice avangardiste se pot delecta cu un nou volum de proiecţii animate alese şi împletite de Michael Helmerhorst pe 5 octombrie, de la 23:30, la Trippy Animation Night; cei care nu se tem să iasă din zona de confort şi să exploreze pe marele ecran animaţii explicite despre plăcere, pasiune, jocuri şi jucării dedicate exclusiv adulţilor îşi vor găsi locul marţi 8 octombrie la  Erotica - The Night of Erotic Animation; iar fanii genului horror sunt aşteptaţi să urmărească scurtmetraje cu puternic impact emoţional vineri 11 octombrie, de la 23:00, la teribila Creepy Animation Night.

Animest este singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaţilor eligibili la Oscaruri,  aşadar proiecţiile filmelor din cadrul competiţiei internaţionale sunt printre cele mai aşteptate. Anul acesta reuneşte 89 de animaţii din întreaga lume în secţiunile de lungmetraj, scurtmetraj, film studenţesc şi VR, o selecţie care depăşeşte graniţele fanteziei şi cochetează cu cele mai inovative tehnici narative şi de estetică. Încă 13 scurtmetraje se regăsesc în competiţia românească  unde publicul se va delecta cu un mix de producţii semnate de studenţi aflaţi la început de drum în acest domeniu şi filme create de artişti deja consacraţi în animaţie. Câştigătorii celor 7 secţiuni competiţionale vor fi desemnaţi în cadrul Galei de Închidere care va avea loc sâmbătă 12 octombrie, la Cinemateca Eforie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.