Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL va avea loc între 12-18 august 2024, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Şi anul acesta programul festivalului cuprinde o competiţie de lungmetraj, două de scurtmetraje - româneşti şi internaţionale, şi proiecţii de film de lungmetraj însoţite de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În competiţia de lungmetraj a festivalului „avem anul acesta un program cu totul special cu patru puternice voci feminine (din cele cinci filme din competiţie), revendicate deja de către critica internaţională ca viitoare generaţii de regizori ce trebuie urmărite” spune Ludmila Cvikova – selecţionera competiţiei de lungmetraj. Toate cele cinci titluri au avut premiera mondială în cele mai importante competiţii din lume: Cannes, Veneţia, Locarno fiind apreciate de critica internaţională.

Plasat în măreţia terestră a Sahelului (Senegal), „Banel & Adama” – prezentat în 2023 în Competiţia Oficială de la Cannes – este o tragică poveste de dragoste ce urmăreşte doi tineri îndrăgostiţi care luptă cu tradiţiile rigide pentru independenţă şi puterea de a decide; o odisee lirică care „descinde hipnotic într-o naraţiune mitică cu profunzimea unei fabule atemporale” scriau cei de la Télérama. Regizoarea Ramata-Toulaye Sy „oferă o lecţie de meşteşug, construind personaje luxuriante, inspirate şi puternice, care stăpânesc perspectiva poveştii, căutând să-şi croiască un viitor într-o atmosferă narativă obsedant de vie, de la nisip până la cer.” e de părere Screen International.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

„Photophobia” regizat de Pavol Pekarcik şi Ivan Ostrochovský (care este şi producătorul filmului câştigător al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”) a fost selectat în secţiunea Giornate degli Autori de la Veneţia, în 2023, unde a fost premiat cu Europa Cinemas Label Award. Filmul – „excepţional de bine realizat, cu o imagine remarcabilă” (The Hollywood Reporter) – ne face cunoştinţă cu Niki, în vârstă de 12 ani, care ajunge împreună cu familia lui într-o staţie de metrou din Kharkiv pentru a se adăposti de războiul terifiant de afară. Pentru familia sa lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu îi este permis să părăsească incinta staţiei luminată constant de lumina neoanelor. Acesta o va întâlni însă pe Vika alături de care va descoperi o lume în care e posibil să te bucuri de soare.

Tot la Veneţia, de data aceasta din Selecţia Oficială Orizzonti, a fost arătat prima dată şi filmul „City Of Wind”, debutul în lungmetraj al regizoarei Lkhagvadulam Purev-Ochir, în care Ze, un tânăr de 17 ani, studiază din greu la şcoală pentru a reuşi în societatea rece şi dură a Mongoliei moderne. Când Ze o întâlneşte pe Maralaa, simţurile îi sunt trezite şi o altă realitate pare posibilă. Filmul „este o operă metodică şi spirituală care se bazează pe interpretarea puternică a lui Tergel Bold-Erdene, care întruchipează paradoxurile derutante ale adolescenţei cu o îndemânare extraordinară.” scriau cei de la IndieWire. Actorul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor al secţiunii.

„Sweet Dreams” a avut premiera în competiţia de la Locarno 2023. Filmul semnat de Ena Sendijarevic începe cu moartea subită a lui Jan, stăpânul unei plantaţii de trestie de zahăr dintr-o insulă îndepărtată din Indonezia, eveniment ce o lasă pe soţia acestuia în stare de şoc. Fiul lor împreună cu soţia lui care nu mai are mult până să nască, vin din Regatul Olandei pentru a moşteni imperiul familiei şi sunt consternaţi să afle că amanta lui Jan are un rol crucial în executarea testamentul său. Renée Soutendijk, interpreta rolului soţiei moşierului, a fost premiată pentru interpretarea sa în cadrul festivalului, cei de la Slant Magazine caracterizându-i interpretarea ca fiind „absolut seducătoare”.
Distins în 2023 cu Menţiunea Specială, Concorso Cineasti del Presente, la Locarno, „Excursion” „este un film îndrăzneţ, curajos şi poetic, în care emoţiile protagonistei devin jar încins. O mărturie atât de necesară a unei alternative în care regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, filmul oferă o voce tinerilor care prea des sunt reduşi la tăcere. Potent emoţional şi încărcat din punct de vedere politic, debutul Unei Gunjak se impune prin estetica sa intenţionat trivială, inspirată de contradicţiile ţării natale, rezultând într-un film puternic şi necesar, care ţi se bagă uşor pe sub piele.” observau cei de la Cineuropa. În Sarajevo, o adolescentă care caută validare susţine că a făcut sex, pentru prima dată, în timpul unui joc ’adevăr sau provocare’ între colegii de gimnaziu. Prinsă în propria-i minciună, inventează o sarcină, şi devine centrul unei controverse care scapă de sub control.

Câştigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului, iar premiul, în valoare de 3.000 de euro.

Programul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL cuprinde şi anul acesta cele două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale.
Din cele peste 100 de titluri înscrise în selecţia pentru competiţia naţională, criticul de film Ionuţ Mareş a ales 14 filme ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe şi intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt:
„Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri” - regia Alexandru Solomon, „Buffon” - regia Bogdan Theodor Olteanu,
„Claudia (Working Title)” - regia Adrian Sitaru,
„Dacă voi pluti” - regia Bogdan Alecsandru,
„FuckYou LoveYou” - regia Elias Ferchin Musuret,
„(În) cerc” - regia Andreea Parfenov,
„Între marginile zilei” - regia Andreea Lăcătuş,
„Nelinişte” - regia Simona Deaconescu,
„O altă primăvară” - regia Claudiu Mitcu,
„Pisica moartă” - regia Ana-Maria Comănescu,
„Scuze, sunt Mut!” - regia Michael Cuptor,
„Singură şi tristă” - regia Cristian Dorobanţu-Mereuţă,
„Somnoroşii” - regia Tudor Cristian Jurgiu şi
„WTF Luci!?” - regia Paul Radu.

„E îmbucurător că unii regizori consacraţi nu ezită să facă în continuare şi scurtmetraje, în care îşi manifestă căutările formale. Selecţia include câteva astfel de filme, extrem de incitante. Dinspre studenţi sau proaspăt absolvenţi vin, de asemenea, propuneri deosebit de interesante, iar unele dintre cele mai stimulante se regăsesc în competiţie. La ele se adaugă o serie de filme foarte promiţătoare şi surprinzătoare din zona independentă, ale unor oameni de diferite vârste, aflaţi la începuturile lor în regie. Abia aştept ca publicul de la ANONIMUL să descopere şi să se lase purtat de cele 14 scurte poveşti de viaţă de la această a 21-a ediţie", a spus Ionuţ Mareş.

În competiţia internaţională au fost alese 12 titluri din cele peste 200 înscrise din întraga lume. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional la ANONIMUL 2024, în valoare de 1000 de euro, va fi ales tot de public dintre:
„A Summer's End Poem” - regia Lam Can-zhao (China, Elveţia, Malaezia),
„Ebrahim” - regia Elnaz Ghaderpour şi Reza Gamini (Iran),
„Ella se queda” - regia Marinthia Gutiérrez (Mexic),
„Foto di Gruppo” - regia Tommaso Frangin (Italia),
„La Gran Obra” - regia Álex Lora (Spania),
„Lemon Tree” - regia Rachel Walden (SUA),
„Los Mosquitos” - regia Nicole Chi (SUA, Costa Rica),
„Nada de todo esto” - regia Patricio Martínez şi Francisco Cantón (Argentina, Spania),
„Nominantai” - regia Birutė Kapustinskaitė (Lituania),
„Tits” - regia Eivind Landsvik (Norvegia),
„The Real Truth About the Fight” - regia Andrea Slaviček (Croaţia, Spania) şi
„Ultraviolet” - regia Veerle De Wilde (Belgia, Olanda).

„Cred că am format în timp o echipă între selectori, colegii mei şi cu mine pe de o parte şi publicul de la ANONIMUL pe de alta parte. Aş numi-o chiar o echipă ’de lucru’ pentru că, alături de Ludmila Cvikova şi cu Ionuţ Mareş, lucrăm intens pentru a propune filme relevante, diferite şi care fac să putem vorbi împreună despre cinema. Dar şi publicul este acolo, făcndu-şi datoria de a alege pentru premii, dintre propunerile noastre, acele filme care i-au emoţionat, intrigat sau le-au vorbit lor cel mai mult despre cinema", spune Miruna Berescu, Directorul Festivalului.

Pe lângă premiile desemnate prin votul publicului - pentru cele mai bune scurtmetraje, Fundaţia Anonimul va alege din competiţiile de scurtmetraj românesc şi internaţional câştigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paştină”, şi acesta în valoare de 1000 de euro.

Până să-şi întâlnească spectatorii în Deltă, organizatorii Festivalului propun publicului un WarmUp - Silent party organizat la 1 august la J’ai Bistrot Bucureşti în care cei prezenţi vor putea întâlni echipa ANONIMUL care va pune muzică alături de actorul Vlad Brumaru, invitat special al evenimentului. Intrarea la evenimentul ce va începe la ora 20.30 va fi liberă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.