Satira SF „Don’t Look Up”, scrisă şi regizată de Adam McKay, cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Jonah Hill, Cate Blanchett şi Meryl Streep în distribuţie, va fi lansată de Netflix pe 24 decembrie.
Kate Dibiasky, interpretată de Lawrence, este absolventă a facultăţii de Astronomie şi, împreună cu profesorul ei, dr. Randall Mindy, jucat de DiCaprio, face o descoperire uluitoare: o cometă care orbitează în Sistemul Solar. Prima problemă este că traiectoria ei indică o coliziune directă cu Pământul. A doua este că nimănui nu pare să-i pese.
Aparent, vestea unei comete de dimensiunea Everestului care ar putea distruge Pământul este una greu de digerat. Cu ajutorul doctorului Oglethorpe, Kate şi Randall pornesc într-un turneu mediatic, care îi poartă din cabinetul indiferentei preşedinte Orlean şi al fiului ei angajat în funcţia de şef de personal, Jason, până în studiourile „The Daily Rip”, un matinal plin de viaţă, găzduit de Brie şi Jack.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La doar şase luni distanţă de impactul cometei cu Pământul, gestionarea unui flux de ştiri de 24 de ore şi atragerea atenţiei publicului obsedat de reţelele de socializare înainte de a fi prea târziu se dovedeşte a fi o sarcină surprinzător de comică.
Filmul, care păstrează nişte momente cheie şi după genericul de final, prezintă eforturile celor trei oameni de ştiinţă în a convinge planeta de existenţa cometei care o va distruge. Se confruntă cu teorii ale conspiraţiei, cu interese economico-politice şi indiferenţă.
Personajul lui DiCaprio, inspirat de cercetătorii cunoscuţi de actor
Leonardo DiCaprio, implicat de mai mulţi ani în acţiuni se combatere a efectelor schimbării climei, a vorbit la o conferinţă de presă despre percepţia oamenilor faţă de ştiinţă şi de cercetători.
„Adam a creat filmul ăsta, care era iniţial legat de criza climatică, dar a ales să prezinte o urgenţă prin cometa care urmează să lovească Pământul în câteva luni şi cum oamenii de ştiinţă sunt politizaţi, iar eu sunt recunoscător că am jucat un personaj care este bazat pe mulţi oameni pe care i-am cunoscut din comunitatea ştiinţifică, în special cercetători climatologi care încearcă să comunice urgenţa acestei probleme şi simt că sunt subiectul ultimei pagini de ziar”.
El a continuat: „Îmi place cum a portretizat aceste două personaje diferite - unul care este vocal, al lui Jen, genul Greta Thunberg, şi al meu, care încearcă să joace în sistem. Dar mi-a plăcut şi că a fost cinstit legat de cât de distraşi suntem în prezent de la adevăr”.
El a făcut paralela cu pandemia de Covid-19 şi a mărturisit că de mulţi ani căuta să joace într-un film care vorbeşte despre urgenţa climatică.
„Am căutat zeci de ani un film care să aibă de-a face cu schimbările climatice, iar acest subiect este din categoria «ce diferenţă putem face noi? cum putem contribui la cauza asta». Adam a spart codul cu această poveste. Sunt atât de multe comparaţii pe care le putem face între criza climatică şi această poveste, iar, per ansamblu, cred că este cea mai importantă problemă despre care toţi putem vorbi în mod constant. E nevoie de astfel de artişti să schimbe firul poveştii, să creeze discuţii”.
Jennifer Lawrence, de acord cu DiCaprio, a adăugat: „Este frustrant să priveşti oamenii care îşi dedică viaţa să afle adevărul cum sunt îndepărtaţi pentru că lumii nu îi place ce are adevărul de spus”.
„Poţi simţi urgenţa, tristeţea în timp ce păstrezi simţul umorului”
Cineastul Adam McKay, premiat cu Oscar pentru scenariul „The Big Short” (2015) şi nominalizat la trei categorii pentru „Vice” (2018), a afirmat că, deşi criza climatică este „cea mai mare ameninţare din istoria umanităţii”, este important ca oamenii să aibă şi posibilitatea de a râde despre o astfel de problemă.
McKay a explicat: „Vorbeam despre faptul că voiam să abordăm criza climatică, atât de copleşitoare şi, fără îndoială, cea mai mare ameninţare din istoria umanităţii, şi, poate fi un animal care atacă, dar, dacă eşti capabil să râzi, asta înseamnă că eşti puţin distanţat. Cred că este important. Poţi simţi urgenţa, tristeţea, pierderea în timp ce păstrezi simţul umorului. Aceasta a fost intenţia cu acest film după ultimii cinci, zece ani nebuni pe care i-am trăit toţi - Nu ar fi frumos să râdem despre o parte din asta? Să simţim altceva? Cam asta a fost abordarea. Cred că este important ca oamenilor să le fie permis să râdă, să se distanţeze puţin. Nu poţi simula râsul, nu este o chestiune politică. Au încercat, dar nu a mers cu adevărat când au încercat asta”.
Premiera globală a filmului „Don’t Look Up” a avut loc pe 5 decembrie, la New York, eveniment la care au participat şi actori ce fac parte din distribuţie, precum Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Tyler Perry, Scott Mescudi, Ron Perlman, Tomer Sisley, Himesh Patel şi Paul Guilfoyle şi scenaristul, regizorul şi producătorul Adam McKay.
În public s-au aflat, între alţii, Jeff G. Waxman (producător executiv), David Sirota (co-producător), Staci Roberts-Steele (co-producător), Nicholas Britell (compozitor), Taura Stinson (compozitor), Hank Corwin (editor), Linus Sandgren (director de imagine), Amy Mainzer (consultant ştiinţific pentru film), Danielle Waxman (producător podcast), Gabe Hilfer (music supervisor), Lisa Rodgers (post-producător).
Printre invitaţi s-au numărat şi Alex Moffat, Bill Nye, Cherry Jones, Christopher Abbott, Christine Baranski, Cynthia Rowley, Danica Patrick, Donny Deutsch, Florence Pugh, Geoffrey Fletcher, Grace Gummer şi Mark Ronson, Jason Genao, Jeremy Strong, Jill Kargman, Joe Pantoliano, Julia Fox, Kathryn Gallagher, Michael Gandolfini, Noah Syndergaard, Q-Tip, Renee Rapp, Sarah Sherman, Sebastian Stan, Tobias Lindholm, Willa Fitzgerald şi Zach Braff.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.