Vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că nici legea adoptată de Parlament privind măsurile de compensare şi plafonare a facturilor la energie şi nici normele metodologice ale Ministerului Energiei nu clarifică ordinea în care se aplică cele două măsuri, compensarea şi plafonarea, astfel că furnizorii nu au ştiut cum să aplice aceste prevederi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a declarat că normelor de aplicare a legii au anumite deficienţe şi nu oferă răspunsuri la unele întrebări ridicate de furnizori şi nu lămureşte cum se aplică legea.

”Sunt convins că şi în facturile în care s-a aplicat plafonarea şi compensarea e posibil să apară greşeli, să ajungă la concluzia furnizorul că nu aşa se aplică legea, dar aceste greşeli se vor corecta”, a spus oficialul, precizând că nu poate să accepte o generalizare, şi anume că este o problemă generală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Sunt convins că sunt probleme, câteva sute sau mii, dar din 9 milioane de facturi la energie şi 4 milioane de facturi la gaze, sunt convins că marea majoritate s-au emis corect şi în urma sesizărilor făcute de consumatori, într-o perioadă relativ scurtă sunt convins că vor fi corectate”, a afirmat el. 

Vicepreşedintele ANRE a admis că este şi o problemă a legii. 

”Nici legea şi nici normele metodologice ale ministerului nu clarifică ordinea în care se aplică compensarea şi plafonarea, şi nu e indiferent. (..)  Nu este clar şi sunt furnizori care au aplicat mai întâi plafonarea şi apoi compensarea, şi alţii exact invers”, a spus el, arătând că trebuia să se spună clar în norme ordinea în care se aplică aceste măsuri.

Despre sesizările primite de ANRE de la cetăţeni, Zoltan Nagy-Bege a arătat că anul trecut, numărul a crescut de mai bine de două ori faţă de 2020. 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat miercuri că a a declanşat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale, pentru a verifica respectarea obligaţiei privind emiterea de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete, dar şi respectarea obligaţiei de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.