Valoarea de piaţă de activelor cripto a scăzut în ultima lună cu 800 de miliarde de dolari, atingând marţi un minim de 1.400 de miliarde de dolari, potrivit site-ului de analiză a datelor CoinMarketCap, motivul fiind că sfârşitul politicii monetare relaxate diminuează apetitul pentru activele de risc, transmite Reuters.
Bitcoin, care reprezintă aproape 40% din piaţa cripto, a atins marţi un minim al ultimelor 10 luni, înainte de a reveni la 31.450 de dolari pe unitate, la doar şase zile după ce ajunsele la 40.000 de dolari. Bitcoin este cu peste 54% sub maximul record 69.000 USD atins pe 10 noiembrie anul trecut.
Preţurile activelor digitale au scăzut, reflectând un declin al acţiunilor provocat de temerile de majorări agresive ale dobânzilor pe tot globul, pentru a evita inflaţia care se află la maximele ultimelor decenii.
Indicele Nasdaq a scăzut cu 28% faţă de nivelul maxim record din noiembrie 2021.
Valoarea totală a pieţei cripto era pe 2 aprilie de 2.200 de miliarde de dolari, departe de vârful său istoric de 2.900 miliarde de dolari de la începutul lunii noiembrie, conform CoinMarketCap.
”Bitcoin rămâne puternic corelată cu condiţiile economice mai largi, ceea ce sugerează că drumul de urmat poate fi, din păcate, unul dificil, cel puţin pentru moment”, a spus furnizorul de date blockchain Glassnode, într-o notă.
Semnele de slăbiciune a monedelor stablecoins, care sunt monede cripto mai sigure, i-au speriat şi mai mult pe investitori.
TerraUSD, a patra cea mai mare monedă stablecoin din lume, a pierdut o treime din valoare marţi, deoarece şi-a pierdut legătura faţă de dolar.
În ciuda scăderii preţului bitcoin, fondurile şi produsele legate de acesta au înregistrat intrări de 45 de milioane de dolari săptămâna trecută, deoarece investitorii au profitat de slăbirea preţurilor, potrivit firmei de administare de active digitale Coinshares.
”O cantitate enormă de lichiditate a umflat unele dintre aceste criptomonede”, a declarat Sebastien Galy, macrostrategist senior la Nordea Asset Management.
El se aşteaptă ca criptomonedele, care sunt corelate şi cu acţiunile cu creştere mare, să fie sub presiune pe măsură ce mai multe bănci centrale îşi înăspresc politica monetară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.