Compania de inteligenţă artificială Anthropic este ţinta unui proces colectiv în instanţa federală din California, din partea a trei autori care spun că le-au folosit abuziv cărţile şi sute de mii de alte cărţi pentru a-şi antrena chatbot-ul Claude, alimentat de inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plângerea, depusă luni de scriitorii şi jurnaliştii Andrea Bartz, Charles Graeber şi Kirk Wallace Jon, spune că Anthropic a folosit versiuni piratate ale lucrărilor lor şi ale altora pentru a-l învăţa pe Claude să răspundă la solicitările umane.

Anthropic nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, marţi. Un avocat al autorilor a refuzat să comenteze.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Procesul se alătură altor câteva plângeri cu mize mari depuse de deţinătorii de drepturi de autor, inclusiv artişti plastici, companii media şi case de discuri, cu privire la materialul folosit de companiile de tehnologie pentru a-şi instrui sistemele generative de inteligenţă artificială.

Grupuri separate de autori au dat în judecată OpenAI şi Meta Platforms pentru presupusa utilizare greşită a activităţii lor de către companii pentru a instrui modelele de limbaj mare care stau la baza chatbot-urilor lor.

Dosarul depus luni este al doilea împotriva Anthropic după un proces intentat de editorii de muzică anul trecut pentru presupusa utilizare abuzivă a versurilor melodiilor protejate prin drepturi de autor pentru a-l instrui pe Claude.

Autorii au spus în plângerea lor că Anthropic ”a construit o afacere de miliarde de dolari furând sute de mii de cărţi protejate prin drepturi de autor”.

Anthropic a obţinut sprijin financiar din surse precum Amazon, Google şi fostul miliardar al criptomonedelor Sam Bankman-Fried.

Potrivit plângerii, lucrările autorilor au fost incluse într-un set de date de cărţi piratate pe care Anthropic le-a folosit pentru a-l antrena pe Claude.

Procesul solicită o sumă nespecificată de daune băneşti şi un ordin de blocare permanentă a Anthropic de la utilizarea abuzivă a operei autorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.