Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că decizia anunţată de agenţia FTSE Russell, prin care statutul pieţei de capital din România este îmbunătăţit, de la cel de „piaţă de frontieră“, la cel de „piaţă emergentă“ reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti şi, în plus, se traduce prin accesul României la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari. La rândul său, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor, afirmă că drumul de la piaţa de frontieră la piaţa emergentă este un moment îndelung aşteptat în economia românească, a cărei creştere va accelera, generând creşterea investiţiilor în infrastructuri esenţiale, ceea ce va face ca Guvernul să îşi atingă mai uşor obiectivele sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Anunţul FTSE Russell de astăzi (26 septembrie, n.r.) este o decizie istorică pentru România, un nou pas cãtre realizarea unui proiect de ţarã pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda euro. Piaţa de capital româneascã intrã într-un club mai select al burselor de profil, echivalentã categoriei «investment grade» de care beneficiazã ţara noastrã în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astãzi este atât o bãtãlie câştigatã dupã cinci ani de muncã intensã în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de «piaţã emergentã», cât şi o realizare importantã pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică”, spune Teodorovici, aflat într-o vizitã de lucru în Statele Unite ale Americii.

Conform estimãrilor, trecerea la statutul de piaţã emergentã se traduce şi prin accesul României la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontierã, atragerea de capital strãin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti, precizează ministrul de Finanţe.

”În acelaşi timp, toate autoritãţile implicate în acest proiect trebuie sã continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapãrţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacitãţii de finanţare a economiei reale. Ministerul Finanţelor va continua sã ia toate mãsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia româneascã şi de creştere a atractivitãţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins cã decizia de astãzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadã în plus a extraordinarelor oportunitãţi pentru investiţii oferite de România”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acelaşi timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat şi o serie de contribuţii ale Ministerului Finanţelor Publice la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativã viabilã la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.

„Dincolo de modificãrile legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivitãţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasã a guvernãrii social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintã o componentã esenţialã în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lãrgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societãţi de asigurãri, etc.) atât în plan local, cât şi extern”, afirmă oficialul.

Teodorovici precizează că MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmãrim crearea unei curbe de randament lichidã şi stabilã a titlurilor de stat.

”Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiarã, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia sã poatã accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital româneascã şi aici mã refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele douã emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam sã-l reluam în viitor”, a mai precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor Publice arată că este promotor al OUG nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, prin care au fost eliminate barierele în calea pieţei de capital şi s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificãrii pieţei de capital româneşti de la categoria de piaţã de frontierã la statutul de piaţã emergentã.

Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, promovatã de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieţei de capital şi economiei româneşti prin schimbarea arhitecturii pieţei şi a modului de desfãşurare a tranzacţiilor, fiind vizate creşterea competiţiei, a transparenţei, stabilitatea financiarã şi funcţionarea ordonatã a pieţelor.

În plus, recent, Ministerul Finanţelor Publice împreunã cu Autoritatea de Supraveghere Financiarã (ASF) au demarat strategia naţionalã pentru piaţa de capital şi a infrastructurii acesteia. Acest proiect se încadreazã în programul SRSP de finanţare de cãtre Comisia Europeanã, iar asistenţa tehnicã va fi acordatã de cãtre Banca Mondialã. Prin strategia naţionalã privind piaţa de capital se va stabili un cadru coerent de creştere şi acces la finanţare, prin îmbunãtãţiri/modificãri legislative care sã sprijine planul de înfiinţare a Contrapãrţii Centrale locale, precum şi alte mãsuri de sprijinire a accesului IMM-urilor la finanţare, participarea mai largã a investitorilor, creşterea încrederii în segmentul pieţei de capital etc. Proiecte similare au fost dezvoltate în ţãri precum Cehia, Ungaria şi Polonia.

La rândul său, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor, afirmă că drumul de la piaţa de frontieră la piaţa emergentă este un moment îndelung aşteptat în economia românească.

”Ziua de 26 septembrie 2019 marchează un moment îndelung aşteptat în economia românească, odată cu tranziţia României de la 'piaţa de frontieră' la 'piaţa emergentă' din punctul de vedere al bursei de valori, traseu parcurs de la lansarea Bursei de Valori Bucureşti în 1995”, arată ministrul.

Potrivit acestuia, performanţele economice şi dezvoltarea sustenabilă care au cararacterizat evoluţia României în ultimii ani constituie o platformă solidă de stabilitate, oportunităţi investiţionale şi perspective de randament care încurajează dezvoltarea burselor de valori performante şi cu grad înalt de lichiditate şi contribuţia lor la stimularea în continuare a creşterii economice a României.

”Prin capacitatea burselor de valori de mobilizare a resurselor financiare, de creştere a accesului IMM la finanţare şi consolidare a guvernanţei corporative şi practicilor de afaceri în beneficiul operatorilor economici, al investitorilor şi consumatorilor, în corelaţie cu beneficiile pieţei unice şi libera circulaţie a capitalului, economia României îşi va accelera creşterea, volumul investiţiilor în infrastructuri esenţiale va creşte şi vor putea fi atinse mai uşor obiectivele sociale ale Guvernului”, afirmă oficialul.

El subliniză că Guvernul României va continua promovarea de politici fiscale, procese şi măsuri coerente şi aliniate legislaţiei şi normelor europene de stimulare a funcţionării, capitalizării şi lichidităţii bursei pentru o mai bună conectare la evoluţia PIB, de recompensare a investiţiilor în mediul de afaceri sănătos şi de susţinere a unei înţelegeri aprofundate a rolului pieţelor financiare şi alocării capitalului în progresul societăţii, în scopul maximizării contribuiei burselor la performanţele economiei de piaţa şi atingerii standardului de “piaţa dezvoltată”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.