Perspectivele depăşirii pandemiei COVID îi fac pe majoritatea managerilor din România să fie optimişti, însă destul de rezervaţi în privinţa viitorului, arată compania de consultanţă Sierra Quadrant, potrivit căreia71% dintre oamenii de afaceri estimează că economia va ieşi cu adevărat din criză abia în a doua parte a anului viitor.
"Perspectivele depăşirii pandemiei COVID îi fac pe majoritatea managerilor din România să fie optimişti, însă destul de rezervaţi în privinţa viitorului. 71% dintre oamenii de afaceri chestionaţi într-un barometru Sierra Quadrant estimează că economia va ieşi cu adevărat din criză abia în a doua parte a anului viitor", arată studiul.
Ridicarea restricţiilor şi posibila revenire la normalitate au crescut semnificativ optimismul investitorilor din economia românească.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit celei de-a şaptea ediţii a barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului, 62% se consideră optimişti în privinţa viitorului economiei, considerând că România se îndreaptă către o direcţie bună. Numai 12% văd nori negri la orizont, iar restul (26%) au evitat să răspundă, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privinţa perspectivelor economice.
"71% dintre oamenii de afaceri chestionaţi consideră că depăşirea perioadei de criză, la nivelul întregii economii, va interveni abia în a doua parte a anului viitor. Numai 12% văd o revenire economică sustenabilă în 2021 (S2), iar restul au evitat să răspundă. Întrebaţi care sunt atuurile economiei în perspectiva ieşirii din criză, 47% dintre respondenţi au indicat revenirea consumului, 19% se bazează pe atragerea fondurilor UE, 13% au indicat costurile logistice relativ scăzute din România, 11% au menţionat forţa de muncă, iar restul alte motive", se menţionează în studiu.
În opinia investitorilor, cea mai mare provocare în prezent rămâne pandemia şi efectele sale (restricţii, scăderea consumului etc.), menţionată de 58% dintre aceştia. În topul temerilor se mai situează dinamica inflaţiei (43%), creşterea cursului euro (38%), accentuarea blocajului financiar (27%) şi accesul limitat la finanţare (13%).
"Evoluţia impredictibilă a pandemiei COVID, dincolo de dinamica vaccinărilor, pune în continuare sub semnul întrebării reluarea consumului, principalul motor al economiei. Este, în continuare, foarte dificil să îţi creionezi un plan de business în condiţiile situaţiei sanitare", afirmă Ovidiu Neacşu, partener asociat Sierra Quadrant.
În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, aceasta generează deja costuri semnificative, pe întregul lanţ economic.
"Scumpirea materiilor prime, creşterea costurilor cu utilităţile, cu carburanţii, sunt de natură să creeze dificultăţi semnificative într-o economie fragilă, cum este cea românească, în care transpunerea directă în preţ a acestor costuri poate duce compania direct în insolvenţă în condiţiile puterii de cumpărare reduse", a mai spus acesta.
La un an de la debutul pandemiei, marea majoritate a firmelor româneşti şi-a restructurat afacerile.
67% dintre investitorii chestionaţi în barometru au declarat că şi-au reorganizat business-urile, în aşa fel încât să facă faţă provocărilor generate de scăderea consumului, de restricţiile de circulaţie şi de accesul tot mai limitat la finanţare.
Principalele decizii au vizat optimizarea costurilor logistice (chirii, utilităţi, parc auto etc.) , menţionată de 73% dintre cei chestionaţi, reconfigurarea ofertelor (49%), reducerea creditului furnizor (34%), reduceri de personal/scăderea salariilor (21%) şi digitalizarea activităţilor companiilor (29%).
"Restructurarea afacerilor a fost cuvântul de ordine în 2020 şi continuă şi în 2021. Anul COVID a adus scăderi semnificative de activitate în multe domenii de activitate, iar măsurile luate la timp au salvat multe business-uri. Nu însă pe toate. Există, din păcate, un număr foarte mare de companii care se află în dificultate financiară şi care funcţionează cu frâna de mână trasă. Adică sunt la limita supravieţuirii, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai încurajatoare", arată concluziile barometrului.
Sierra Quadrant estima, luna trecută, câ în această situaţie se află peste 60.000 de companii din zona IMM-urilor, cele mai multe din domenii afectate de restricţiile impuse de pandemie.
Potrivit experţilor, numărul firmelor în dificultate ar fi fost mai mare dacă statul nu ar fi susţinut, în timpul pandemiei, supravieţuirea acestora.
"Amânarea plăţii taxelor, a ratelor şi leasingurilor bancare, plăţile făcute pentru şomajul tehnic, programul IMM Invest – au fost elemente care au menţinut pe linia de plutire o economie în care nevoia de finanţare e uriaşă şi în care peste 90% dintre companii sunt slab capitalizate", mai spun specialiştii.
Veştile bune din economie nu trebuie să ne facă să ne îmbătăm cu apă rece, spun experţii de la Sierra Quadrant. Economia îşi va reveni, treptat, însă perspectivele unui reviriment solid încă din acest an sunt reduse.
"Eliminarea restricţiilor este prima condiţie, pentru că este singura în măsură să restarteze consumul, să reclădească încrederea firmelor şi a populaţiei. Apoi trebuie să se îndeplinească şi celelalte, precum menţinerea inflaţiei într-o limită acceptabilă, cursul euro etc. Abia apoi vom putea vorbi de o creştere economică sustenabilă", arată concluziile barometrului.
Potrivit companiei, revenirea economică în 2021 ar trebui asociată literei "K", mai mult decât celei sub formă de "V".
"Unele sectoare vor continua performanţa bună reuşită în acest an pandemic şi vor creşte, precum comerţul online, livrările, IT & C-ul în general, pharma, healthcare, construcţiile. Altele, din păcate, vor continua să funcţioneze, în 2021, la limita supravieţuirii, precum agricultura, industria prelucrătoare, sectoarele tehnologice în general dar şi HORECA. În aceste sectoare, revenirea la nivelul din 2019 va fi una graduală, probabil abia din 2022", afirmă specialiştii.
Astfel că, şi în următoarele luni, restructurarea, optimizarea business-urilor se vor afla în prim-plan.
"Revenirea economică trebuie pregătită. Trebuie să îţi găseşti fondurile necesare, forţa de muncă, produsele şi serviciile adaptate noii realităţi economice. Mare atenţie însă la cum îţi construieşti perspectivele, pentru că viitorul poate aduce multe surprize, în contextul pandemiei. Aşa că este mai bine să fii rezervat şi să îţi pregăteşti compania, business-ul, şi pentru zile negre", mai spun aceştia.
Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediţia a VIII-a, a fost efectuat de compania de consultanţă Frames şi Sierra Quadrant în perioada 3-11 mai 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 320 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.
La barometru au răspuns, în total, 1643 de persoane. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 58% bărbaţi şi 42% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.
În cei peste 23 de ani de activitate, Sierra Quadrant este specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat. Printre dosarele semnificative gestionate în prezent de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA şi GA-PRO-Chemicals.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.