Ministerul Energiei anunţă rezultatele verificărilor dispuse de conducerea Ministerului Energiei la nivelul Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului SA, în baza Ordinului de serviciu din 4 iulie 2024. Cu privire la pontaje, sporuri şi alte drepturi de care beneficiază angajaţii societăţii, întrucât în urma verificărilor preliminare au rezultat suspiciuni privind săvârşirea de infracţiuni, se va transmite Raportul de inspecţie către Ministerul Public, în vederea valorificării constatărilor şi concluziilor din cuprinsul acestuia şi al efectuării urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, arată Ministerul Energiei.
În perioada 8-12 iulie 2024, o echipă de inspecţie din cadrul Direcţiei Servicii Interne, Serviciul Inspecţie, organ de control de la nivelul Ministerului Energiei, a desfăşurat o misiune specifică la nivelul Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului S.A.
Misiunea a vizat verificarea modului în care s-a realizat recrutarea/angajarea/ promovarea personalului, prezenţa/pontajul angajaţilor (inclusiv suspendări CIM, concedii medicale), respectiv alte drepturi de personal.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
”Concluzii principale rezultate în urma verificărilor:
- În referire la activitatea de recrutare / selecţie a personalului, a rezultat necesitatea intervenţiei asupra documentelor procedurale, în sensul completării acestora în vederea creşterii nivelul de transparenţă şi al acurateţii procesului de selecţie.
- Cu privire la promovarea personalului, s-a desprins necesitatea completării documentelor procedurale cu prevederi concrete constând în algoritmi / etape de evoluţie profesională fundamentate pe criterii de competenţă / studii / vechime în specialitate.
- Referitor la suspendarea raporturilor de muncă, a rezultat faptul că sunt angajaţi care au solicitat suspendarea CIM, de regulă anual şi în special pe timpul verii, pentru rezolvarea unor probleme personale.
- Referitor la concedii medicale, a rezultat faptul că anumiţi angajaţi au beneficiat/beneficiază de concedii medicale frecvente, pe diferite diagnostice. Se reţine, de asemenea, faptul că, în unele cazuri suspendarea CIM reprezintă o alternativă a concediului medical suprapus concediului de odihnă planificat, pentru a se efectua deplasări în afara ţării, în vederea obţinerii de venituri suplimentare.
- Cu privire la pontaje, sporuri şi alte drepturi de care beneficiază angajaţii societăţii, întrucât în urma verificărilor preliminare au rezultat suspiciuni privind săvârşirea de infracţiuni, se va transmite Raportul de inspecţie către Ministerul Public, în vederea valorificării constatărilor şi concluziilor din cuprinsul acestuia şi al efectuării urmăririi penale cu privire la faptele sesizate.
- În considerarea aspectelor semnalate în presa locală şi ca urmare a verificărilor preliminare desfăşurate în legătură cu activitatea din data de 09.07.2024 a unui angajat al PRESTSERV Petroşani, echipa de inspecţie a propus Consiliului de Administraţie al SCEVJ SA / Directorului general, declanşarea procedurii de cercetare disciplinară”, arată ministerul, într-un comunicat.
În urma conclziilor rezultate, s-au dispus măsuri în sarcina structurilor de specialitate ale Ministerului Energiei, precum şi Consiliului de Administraţie al Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului SA, ţinând cont şi de cercetările penale în curs.
”Am atras atenţia în nenumărate rânduri conducerii Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului că, odată cu acordarea unei sume importante de la buget ca ajutor de stat, vine şi o mare responsabilitate în gestionarea fondurilor publice guvernamentale. Mi-am pus la dispoziţie — în mod public — numărul de telefon, cu ocazia vizitelor în Valea Jiului, solicitând minerilor să îmi sesizeze direct orice aspecte ilegale sau neconforme. Încă din prima zi a percheziţiei efectuate de DIICOT Hunedoara, am dispus trimiterea corpului de control care a constatat lucruri care nu fac cinste profesiei de miner. Cred că societatea trebuie să meargă mai departe, astfel încât minerii oneşti să poată beneficia în continuare de o pâine iar România să beneficieze în calendarul asumat de o sursă de energie sigură şi constantă. Atât eu cât şi colegii din minister ne oferim tot concursul faţă de organele de urmărire penală, în scopul aflării adevărului şi al tragerii la răspundere penală, în mod exemplar, a persoanelor responsabile. România are nevoie de profesionişti în companiile de de stat, cu atât mai mult într-un sector confruntat cu provocările politicilor de tranziţie energetică.” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.