Deficitul bugetar ar putea ajunge la 4,3% din PIB în acest an, în condiţiile încetinirii creşterii economice şi a reducerii veniturilor bugetului general consolidat cu 18,36 miliarde lei, potrivit unui proiect de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, publicat marţi de Ministerul Finanţelor. Conform proiectului, se iau bani de la Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi de la Ministerul Transporturilor. Totodată, Serviciul Român de Informaţii (SRI) primeşte în plus 20,7 milioane lei.
Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18,357 miliarde lei, din care 10,488 miliarde lei sunt influenţe ale veniturilor din economia internă şi 7,869 miliarde lei influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile.
Din acestea, veniturile bugetului de stat pe anul 2019, se diminuează, pe sold, cu suma de 14,522 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2,091 miliarde lei.
În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16,266 miliarde lei.
Astfel, deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB, potriit proiectului.
Mai multe ministere pierd bani, printre care Ministerul Educaţiei - 2,1 miliarde de lei - sumă reprezentând "economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă", Ministerul Afacerilor Interne - 1,2 miliarde lei, Ministerul Transporturilor - 1,1 miliarde lei, Ministerul Agriculturii - 1,1 miliarde lei.
Totodată, serviciile de informaţii primesc în plus circa 25 milioane lei de la buget. Astfel, SRI primeşte 20,7 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) primeşte 3,9 milioane lei, iar Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) 935.000 lei. Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) nu primeşte nimic în plus.
Printre ministerele care ar urma să primească bani se numără Ministerul Muncii - 4 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării - 1,8 miliarde lei, destinaţi Programului Naţional de Dezvoltare Locală - PNDL, şi Ministerul Finanţelor - peste 600 de milioane de lei, conform proiectului de ordonanţă.
Ministerul Finanţelor afirmă că execuţia bugetară pe primele zece luni scoate în evidenţă faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cât a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetară.
Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de AN prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei faţă de program (grad de realizare de 96,5%).
”Acest rezultat este determinat în principal de următoarele nerealizări faţă de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale şi 2 miliarde lei la contribuţiile sociale”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.