Angajaţii din companiile private au primit salarii cu circa 14% în primele trei luni ale acestui an, faţă de primul trimestru al anului trecut, pe fondul creşterii economiei şi a numărului de angajări, potrivit unei analize publicate joi de Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evoluţia pozitivă a economiei, de creşterea salariului brut minim începând cu 1 februarie şi trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieţei au fost principalele motive ale acestei evoluţii, potrivit Smartree. Totodată, criza forţei de muncă a avut un impact pozitiv, consideră directorul general al Smartree, Adrian Stanciu.

“Criza forţei de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creşterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile şi-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenţia sau atragerea angajaţilor, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanţi”, a declarat Adrian Stanciu, în cadrul comunicatului.

Totodată, principalele companii din România care au oferit creşteri salariale pentru angajaţi în primul trimestru din an sunt cele din industria echipamentelor electronice şi hardware, produse şi servicii tehnologice, producţia de componente auto, industria pharma şi sectorul medical, potrivit lui Stanciu.

”Şi în ceea ce priveşte bonusurile oferite de către companii, primul trimestru din 2017 a adus o creştere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele luni din acest an, angajaţii au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6%, potrivit Indexului Smartree”, se arată în comunicat.

În plus, dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaţilor şi alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite, conform analizei, în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

Primul trimestru din 2017 a însemnat şi o creştere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajaţi. Astfel, faţă de primul trimestru al anului trecut, acestea au crescut cu peste 18%, potrivit analizei. Mai mult de atât, în companiile private, în perioada menţionată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.

“Principalele industrii care au absorbit noii angajaţi în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar şi retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiţii din ce în ce mai mari pe piaţa din România, deschiderea de noi facilităţi de producţie precum şi cererea constantă pentru specialiştii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”, a spus Adrian Stanciu.

Numărul de şomeri a scăzut în a patra lună a acestui an cu 7.087 faţă de luna precedentă, până la 470.887, nou nivel minim din 1994, de când există statistici pe această temă, iar rata şomajului s-a menţinut la 5,3% pentru a patra lună la rând, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.