Poporul român este inteligent, iar românii care protestează în aceste zile faţă de aplicarea măsurilor de modificare a Codului fiscal ar trebui să se gândească pentru cine ies în stradă, în condiţiile în care unele companii au interesul ca anumite prevederi, în special cele care vizează reducerea evaziunii fiscale, să nu fie aplicate, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Printre măsurile adoptate astăzi se numără şi adoptarea unei directive europene care vizează combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, iar Mişa a atras atenţia că anumite firme nu au interesul ca aceste măsuri să fie aplicate.
”Poporul român este un popor inteligent (...) Vreau să îi rog pe români să se gândească, am văzut că sunt mulţi care încurajează ieşirea în stradă, un drept al fiecăruia dintre noi, să citească această ordonanţă, să se ducă la sursă şi să se gândească dacă ies în stradă pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune şi ies în stradă pentru interesul altora, pentru interesul unor companii", a declarat Mişa.
El a susţinut că "supărarea majoră" este provocată de implementarea directivei europene privind evitarea reducerii artificiale a bazei de impozitare, ce a deranjat unele companii multinaţionale care au "bugete consistente de publicitate".
"Directiva europeană ne va ajuta să nu mai dăm posibilitatea grupurilor multinaţionale să stabilească dobânzi uriaşe. Avem o situaţie în care se împrumutau de la compania mamă la 17% şi plasau pe piaţa internă la 4%", a spus Mişa, susţinând că implementarea acestei directive europene va împiedica anumite companii să mai transfere bani în străinătate, să acorde împrumuturi cu dobânzi exagerate, să evite plata unor impozite.
Potrivit acestuia, aceste multinaţionale care foloseau astfel de practici încearcă acum să distragă atenţia către alte subiecte pentru "a crea emoţie".
Şi la conferinţă de presă care a avut loc miercuri la Ministerul Finanţelor, ministrul a ţinut să transmită un mesaj companiilor multinaţionale care activează în România, avertizând că acestea vor trebui să-şi plătească taxele la fel ca în alte ţări.
”Le spun companiilor multinaţionale, care încearcă să evite plata impozitelor şi taxelor, că vor trebui să respecte Romania şi să plăteasca aceste impozite şi taxe la fel ca în celelalte ţări”, a afirmat Mişa.
Măsurile de modificare a Codului fiscal, adoptate miercuri în şedinţa de Guvern, sunt contestate atât de sindicate, cât şi de patronate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...