Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”. La finalul şedinţei Cabinetului Tudose, ministrul Finanţelor, Ionuţi Mişa, a spus că măsurile de modificare a Codului fiscal sunt benefice atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeni, în condiţiile în care vor duce la scăderea contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25%, la scăderea numărului de contribuţii aflate în sarcina angajatorului de la nouă la trei şi la reducerea birocraţiei, angajatorul va răspunde penal în cazul în care va reţine contribuţiile sociale din salariul brut şi nu le va plăti către stat, iar multinaţionalele vor trebui să plătească taxe şi impozite în România la fel ca în celelalte ţări.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mişa: Multinaţionalele vor trebui să plătească impozite şi taxe în România la fel ca în celelalte ţări
Măsurile de modificare a Codului fiscal sunt benefice atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeni, în condiţiile în care vor duce la scăderea contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25%, la scăderea numărului de contribuţii aflate în sarcina angajatorului de la nouă la trei şi la reducerea birocraţiei, angajatorul va răspunde penal în cazul în care va reţine contribuţiile sociale din salariul brut şi nu le va plăti către stat, iar multinaţionalele vor trebui să plătească taxe şi impozite în România la fel ca în celelalte ţări, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei Guvernului.
Ministrul a ţinut să transmită un mesaj companiilor multinaţionale care activează în România, avertizând că acestea vor trebui să-şi plătească taxele la fel ca în alte ţări.
”Le spun companiilor multinaţionale care încearcă să evite plata impozitelor şi taxelor că vor trebui să respecte Romania şi să plăteasca aceste impozite şi taxe la fel ca în celelalte ţări”, a afirmat Mişa.
El a subliniat că aceste măsuri sunt benefice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii.
”Aceste măsuri sunt beneficie şi pentru cetăţeni şi pentru companii. (...) Se realizează o scădere o scădere a contribuţiilor sociale de la 39,25% în prezent la 37,25% începând din 2018”, a afirmat Mişa.
Ministrul Finanţelor a subliniat că vor scăderea numărului contribuţiilor sociale aflate în sarcina angajatorului, de la nouă la trei în 2018. Mişa a spus că vor creşte contribuţiile pentru Pilonul I de pensii, în cazul unui salariu mediu, de la 706 lei la 849 lei. În plus, impunerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri, în cazul companiilor cu afaceri anuale de sub un milion de euro, va reduce birocraţia.
”Trecerea de la un impozit de 16% din venit la 1% din cifra de afaceri va simplifica mult partea contabilă, de aceea am extins măsura pentru companiile cu afaceri anuale mai mici de un milion de euro”, a afirmat Mişa.
Ministrul a avertizat totodată că va fi introdusă o nouă prevedere prin care angajatorul va răspunde penal în cazul în care va reţine contribuţiile sociale din salariul brut şi nu le va plăti către stat.
Calculele arată că salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6% pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net, a anunţat miercuri firma de consultanţă şi audit Deloitte România.
”Simulările arată că se impune o creştere de 16,6% a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referinţă salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat”, a declarat Radu Derscariu, director Deloitte România, în cadrul comunicatului.
OUG privind Codul Fiscal a fost adoptată. În Piaţa Victoriei au fost câteva sute de protestatari. Tudose: Inflamare excesivă. Măsurile privind externalizarea profitului au inflamat nişte multinaţionale
Iniţial, şedinţa de Guvern fusese anunţată pentru ora 15.00, ulterior fiind devansată pentru ora 13.00, ceea ce a avut drept consecinţă şi modificarea orelor mitingului de protest din faţa sediului Executivului, la care au fost chemaţi angajaţi ai marilor companii, companii care au fost rugate să le dea acestora liber prin rotaţie pentru a putea participa la manifestaţie.
Şedinţa de Guvern a început după ora 13.30.
La ora 16.00 este aşteptată o conferinţă a ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Actul normativ privind Codul Fiscal va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii.
Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei "contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.
O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.
Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.
Pe ordinea de zi se mai află şi proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, precum şi un proiect de HG privind acordarea de ajutoare pentur familiile minerilor victime ale exploziei de la Uricani.
În afara proiectului de lege pentru realizarea ''Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol'' aferentă programului de înzestrare esenţial ''Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)'', vor fi discutate şi cele pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind privilegiile şi imunităţile OIAC, semnat la Haga, la 6 septembrie 2017 şi privind desfiinţarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucureşti
Alte proiecte de OUG în afara celui referitor la Codul Fiscal vizează modificarea şi completarea unor acte normative, modificarea şi completarea Legii apelor nr.107/1996, modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale.
De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se află 19 hotărâri, precum şi opt momorandumuri, printre care cele cu privire la finanţarea investiţiilor pentru achiziţionarea autobuzelor de tip EURO 6 prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020, aprobarea constituirii unui grup de lucru interministerial în vederea identificării soluţiilor alternative pentru rezolvarea încălzirii, în afara soluţiei reprezentată de lemnul de foc şi împuternicirea Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale de a accepta o donaţie în favoarea statului român.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.