Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat joi, la Constanţa, că în cadrul şedinţei comun de guvern româno-bulgare a cerut omologului său din ţara vecină să permită ţării noastre să intervină pentru efecturea dragajului pe sectorul bulgăresc al Dunării, în cazul în care Bulgaria nu va face acest lucru, precizând că România a mai efectuat asemenea lucrări în urmă cu doi ani şi cu patru ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Răzvan Cuc a declarat, la Constanţa, că în cadrul şedinţei comune a guvernelor din România şi Bulgaria a ridicat problema dragajului pe sectorul comun al Dunării.

“Acum două zile a fost şi şedinţa de guvern comună româno-bulgară, unde am ridicat problema dragajului pe sectorul comun al Dunării, unde noi am intervenit tot timpul. Am solicitat omologului meu, la fel cum am făcut-o şi în luna iulie ca, în cazul în care nu se va interveni pe Dunăre, să ni se permită nouă, ca autorităţi, să intrăm sau să modificăm acordul din 1955 astfel încât şi partea bulgară să treacă în administrarea părţii române”,a afirmat ministrul.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficialii bulgari au spus că au lansat procedura de dragaj, dar că aceasta a fost contestată, rezolvarea contestaţiei urmând să dureze aproximativ două luni, Răzvan Cuc precizând că din acest motiv partea bulgară nu va putea efectua lucrarea în acest an.

Ministrul a spus că şi pe sectorul românesc al Dunării sunt puncte critice, dar că se intervine anual pentru întreţinerea fluviului.

“Avem şi noi puncte critice, pe sectorul românesc, dar aceste puncte critice, de obicei sunt tratate. Noi avem un contract. Vorbim de dragaj multianual, pe trei ani de zile încheiat în 2016 cu AFDJ-ul. Au sumele alocate de la bugetul de stat pentru a întreţine practic fluviul Dunărea, care pentru noi este unul dintre motoarele economice principale. Avem această problemă cu partea bulgară, dar încercăm să o remediem”, a menţionat Răzvan Cuc. El a precizat că România a mai intervenit pe teritoriul bulgar pentru lucrări de dragaj pe Dunăre şi în 2013 şi în 2015 şi este dispusă să o facă din nou dacă statul vecin îşi dă acordul.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat şi despre proiectul privind podurile peste Dunăre. El a precizat că a existat un proiect transfrontalier în 2014 în cadrul căruia au fost realizate studii de prefezabilitate pentru patru poduri peste Dunăre, rezultând că două dintre acestea ar putea fi implementate.

“În urma studiului de prefezabilitate a reieşit că două poduri ar putea fi implementate, vorbim de Silistra – Călăraşi şi Turnu Măgurele – Nicopole. Din punctul nostru de vedere trebuie identificată sursa de finanţare pentru aceste investiţii în primul rând şi ulterior bineînţeles că se pot şi implementa aceste poduri. Dar trebuie să identificăm sursa de finanţare, dacă se califică pentru fonduri europene sau nu”, a explicat ministrul.

Răzvan Cuc a participat joi, la deschiderea Silk Road Summit, eveniment organizat în Terminalul de Pasageri al Portului Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.