O delegaţie a Ministerului Finanţelor, condusă de Tánczos Barna, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, participă, în această săptămână, la Washington, D.C., la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale şi Fondul Monetar Internaţional. Ministrul Finanţelor reafirmă angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară.
”Delegaţia Ministerului Finanţelor, condusă de Tánczos Barna, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, participă, în această săptămână, la Washington, D.C., la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale şi Fondul Monetar Internaţional. Evenimentul, cu o importanţă deosebită la nivel internaţional, reuneşte anual miniştri de finanţe, guvernatori ai băncilor centrale, lideri economici şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare globale, oferind un cadru strategic pentru dezbateri privind provocările economice şi financiare la nivel global”, anunţă ministerul.
Alături de delegaţia Ministerului Finanţelor, România este reprezentată de ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, şi delegaţia BNR, condusă de prim-viceguvernatorul Leonardo Badea.
„Participarea României la aceste reuniuni reprezintă o oportunitate importantă de a reafirma angajamentul nostru pentru stabilitatea bugetară şi reducerea deficitului, atragerea de investiţii şi consolidarea relaţiilor de cooperare cu instituţiile financiare internaţionale. Investiţiile trebuie să rămână principalul motor al economiei, iar pentru păstrarea acestora trebuie să oferim credibilitate şi predictibilitate investitorilor. Totodată, aceste obiective trebuie întărite printr-o asumare comună la nivelul întregului Guvern, fiecare minister având responsabilitatea de a respecta limitele bugetare şi de a adopta măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Tánczos Barna.
Viceprim-ministrul român a precizat că sprijinul oferit de Banca Mondială — prin expertiza tehnică şi instrumentele financiare puse la dispoziţie pentru susţinerea reformelor şi investiţiilor prioritare — reprezintă un pilon important al parcursului nostru de dezvoltare, mai ales în contextul economic actual, marcat de multiple provocări.
„România a atras pentru investiţii miliarde de euro de la Banca Mondială. Aceste sume sunt transformate în spitale noi, îmbunătăţirea sistemului sanitar, a sistemului de învăţământul şi cel judiciar, îmbunătăţirea capacităţii de rezilienţă şi răspuns la situaţii de urgenţă”,a afirmat oficialul.
Pe agenda vizitei sunt întrevederi cu reprezentanţi de nivel înalt din cadrul instituţiilor financiare internaţionale, reprezentanţi ai agenţiilor de rating, precum şi Reuniunea Constituentei (întâlnirea ţărilor membre care fac parte din aceeaşi grupă de vot) în cadrul Fondului Monetar Internaţional şi al Grupului Băncii Mondiale. Totodată, în marja reuniunii, ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, participă la Summitul privind Strategia pentru Europa Centrală şi de Est, la dezbaterile despre consolidarea rezilienţei europene prin investiţii.
Întâlnirile de Primăvară ale Băncii Mondiale sunt considerate un barometru al direcţiei în care se îndreaptă economia mondială şi joacă un rol cheie în conturarea politicilor globale de dezvoltare şi stabilitate financiară.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.