Ministerul Apelor şi Pădurilor arată, într-un comunicat, că aproximativ 25,8 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt generate de Europa în fiecare an, din care doar 30% sunt colectate pentru reciclare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consiliul UE a adoptat joi măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a prezidat marţi, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniştrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficialul a afirmat că, mult prea adesea, modul în care materialele plastice sunt în prezent produse, utilizate şi eliminate nu reflectă beneficiile economice ale unei abordări mai „circulare” şi dăunează mediului înconjurător.

"Este nevoie urgent să se găsească soluţii la problemele de mediu care umbresc astăzi producţia, utilizarea şi consumul de materiale plastice. Milioanele de tone de deşeuri de plastic care ajung în fiecare an în oceane sunt unul dintre semnele cele mai vizibile şi mai alarmante ale acestor probleme şi provoacă o îngrijorare crescândă", spune el.

 Milioanele de tone de deseuri din plastic care ajung în râuri şi ecosistemele marine ameninţă biodiversitatea şi serviciile oferite de ele pentru sistemul socio-economic.

”Am ales această tematică pentru dezbatere deoarece deşeurile din plastic şi microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul de unde ajung, în final,transportate de râuri, în mări şi oceane. Eforturi comune ale tuturor factorilor implicaţi şi o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie vor conduce la reducerea pagubelor ecologice  generate mediului acvatic al râurilor şi  mediului marin şi al pagubelor economice pentru comunităţile costiere, turism, şi pescuit”, a subliniat Ioan Deneş, în comunicat.

Evenimentul, organizat în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a reunit miniştri pentru mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE, precum şi comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit – Karmenu Vella, reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu şi Secretarul General al Biroului European de Mediu.

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş a prezidat sesiunea dedicată managementului resurselor de apă – controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări.

La finalul reuniunii, ministrul Apelor şi Pădurilor a subliniat faptul că este necesară identificarea de acţiuni şi măsuri care să fie întreprinse suplimentar la nivel naţional şi european, în contextul economiei circulare.

”Aşa cum anumiţi colegi au subliniat în intervenţiile avute, îmbunătăţirea conştientizării publicului este esenţială pentru controlul poluării apei cu plastice/microplastice, iar o monitorizare continuă ne va face să ţinem seama de particularităţile regionale şi socio-economice specifice. Pe de altă parte, diseminarea exemplelor de bune practici privind coordonarea dintre autorităţile responsabile de gestionarea deşeurilor şi cele responsabile de gestionarea apelor ne vor sprijini pe toţi să identificăm noi soluţii şi măsuri pentru a atinge o stare bună a apelor în cel mai scurt timp”, a concluzionat ministrul Ioan Deneş.

Normele privind articolele din plastic de unică folosinţă şi echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine.

”În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele”, se arată în comunicatul CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.