Administraţia Biden va anunţa joi planuri de a interzice vânzarea software-ului antivirus realizat de Kaspersky Labs din Rusia în Statele Unite, a declarat o persoană familiarizată cu problema, citând marii clienţi ai companiei din SUA, inclusiv furnizorii de infrastructuri critice şi autorităţile de stat şi locale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

S-a constatat că legăturile strânse ale companiei cu guvernul rus prezintă un risc critic, a spus persoana, adăugând că accesul privilegiat al software-ului la sistemele unui computer i-ar putea permite să fure informaţii sensibile de pe computerele americane, să instaleze malware sau să reţină actualizările critice.

Noua regulă cuprinzătoare, care foloseşte puteri largi create de administraţia Trump, va fi cuplată cu o altă măsură de a adăuga compania pe o listă de restricţii comerciale, potrivit altor două persoane familiare cu chestiunea, dând o lovitură reputaţiei companiei care ar putea afecta vânzările sale în străinătate.

Planul de a adăuga compania de securitate cibernetică pe lista de entităţi, care interzice efectiv furnizorilor unei companii din SUA să vândă acesteia, precum şi momentul şi detaliile interdicţiei de vânzare de software, nu au fost raportate anterior.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerţ a refuzat să comenteze, în timp ce Kaspersky Lab şi Ambasada Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Anterior, Kaspersky a spus că este o companie administrată privat, fără legături cu guvernul rus.

Măsurile arată că administraţia încearcă să elimine orice risc de atacuri cibernetice ruseşti care decurg din software-ul Kaspersky şi continuă să ia măsuri împotriva Moscovei, deoarece efortul său de război în Ucraina şi-a recăpătat avântul, şi pe măsură ce Statele Unite au rămas fără noi sancţiuni pe care să le poată impune Rusiei.

De asemenea, arată că administraţia Biden foloseşte o nouă autoritate puternică, care îi permite să interzică sau să restricţioneze tranzacţiile dintre firmele americane şi companiile de internet, telecomunicaţii şi tehnologie din naţiuni ”adversare străine”, precum Rusia şi China.

Instrumentele sunt în mare parte netestate. Fostul preşedinte Donald Trump le-a folosit pentru a încerca să le interzică americanilor să folosească platformele chineze de socializare TikTok şi WeChat, dar instanţele federale au oprit mişcările.

Noile restricţii privind vânzările inbound ale software-ului Kaspersky, care vor interzice, de asemenea, descărcările de actualizări de software, revânzările şi licenţierea produsului, intră în vigoare pe 29 septembrie, la 100 de zile după publicare, pentru a oferi companiilor timp să găsească alternative.

Afacerea din SUA pentru Kaspersky va fi blocată la 30 de zile după anunţarea restricţiilor.

Vânzările de produse cu etichetă albă – care integrează Kaspersky în software vândut sub un alt nume de marcă – vor fi, de asemenea, interzise, ​​a spus sursa, menţionând că Departamentul de Comerţ va notifica companiile înainte de a lua măsuri de aplicare împotriva acestora.

Este mai puţin clar ce impact va avea lista entităţilor asupra Kaspersky, a cărei afacere rusă este deja supusă restricţiilor mari la export ale SUA asupra Ucrainei, care fac aproape imposibil ca orice articole fabricate în SUA, altele decât alimente sau echipamente medicale, să ajungă în Rusia.

Dacă Departamentul de Comerţ adaugă unităţi străine ale Kaspersky pe lista de entităţi care achiziţionează inputuri semnificative din Statele Unite, mişcarea ar putea să-i tensioneze lanţul de aprovizionare.

Dacă se adaugă doar entitatea rusă, impactul va fi în mare măsură de reputaţie.

Kaspersky a fost de mult timp în atenţia autorităţilor de reglementare. În 2017, Departamentul pentru Securitate Internă a interzis produsul său antivirus emblematic din reţelele federale, pretinzând legături cu serviciile de informaţii ruse şi observând că legea rusă permite agenţiilor de informaţii să oblige asistenţa Kaspersky şi să intercepteze comunicaţiile folosind reţelele ruseşti.

Informaţiile mass-media de la acea vreme au presupus că Kaspersky Lab a fost implicată în luarea de instrumente de hacking de la un angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate care a ajuns în mâinile guvernului rus.

Kaspersky a răspuns spunând că a dat peste cod, dar a spus că nicio terţă parte nu l-a văzut.

Presiunea asupra afacerilor companiei în SUA a crescut după atacul Moscovei împotriva Kievului;

Guvernul SUA a avertizat în mod privat unele companii americane, a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, că Moscova ar putea manipula software-ul conceput de Kaspersky pentru a provoca rău, a raportat Reuters.

Războiul a determinat, de asemenea, Departamentul de Comerţ să intensifice ancheta de securitate naţională în software-ul Kaspersky, care a dus la acţiunea de joi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.