Guvernul italian a aprobat miercuri un decret care dublează la 200.000 de euro pe an un impozit unic aplicat veniturilor realizate în străinătate de persoanele bogate care îşi transferă reşedinţa fiscală în ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Stimulentul, introdus în 2017 sub un guvern de centru-stânga, urmărea să atragă oamenii bogaţi în Italia, în speranţa că vor aduce beneficii economiei. Totuşi, ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti a declarat reporterilor că Italia este acum împotriva ideii ca ţările să concureze între ele pentru a oferi ”favoruri fiscale” celor bogaţi.

Decizia guvernului poate avea, de asemenea, o mică contribuţie la consolidarea finanţelor publice ale Romei, deoarece premierul Giorgia Meloni pregăteşte un buget pentru 2025 menit să reducă deficitul fiscal mare al ţării.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Dublarea taxei unice se va aplica doar persoanelor care se înscriu la opţiune în viitor, precizează decretul. Cei care şi-au mutat deja domiciliul fiscal în Italia vor continua să plătească 100.000 de euro pe an.

Un beneficiar de mare profil al schemei a fost starul portughez de fotbal Cristiano Ronaldo, care şi-a mutat reşedinţa fiscală în Italia între 2018 şi 2021, când a jucat pentru Juventus.

Giorgetti a spus că aproximativ 1.186 de contribuabili au profitat de taxa unică, în timp ce instanţa de audit din Italia a estimat că între 2018 şi 2022 taxele plătite în cadrul schemei s-au ridicat la 254 de milioane de euro.

UE a criticat măsura ca fiind nedreaptă şi dăunătoare conturilor statului.

”Regimurile persoanelor cu averi nete ridicate din Grecia şi Italia sunt... cele mai dăunătoare, deoarece oferă scutiri mari persoanelor extrem de bogate”, a declarat Observatorul Fiscal al blocului în Raportul său global de evaziune fiscală din acest an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.