Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate în cazul legii conversiei creditelor în franci elveţieni, este una corectă, iar soluţia pentru cei cu astfel de împrumuturi o reprezintă negocierile bilaterale, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat marţi că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamna anului 2016.
Decizia CCR trebuie pusă în aplicare, iar soluţiile există în legislaţia actuală, consideră guvernatorul BNR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Legat de cei cu credite în franci, soluţia este în Codul Civil, la capitolul legat de impreviziune. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale”, a afirmat Isărescu.
Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională din cel puţin două mari motive. Primul este încălcarea principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.
De asemenea, Curtea a respins şi pe fond actul normativ, considerând că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie a creditelor din franci elveţieni în lei la data încheierii contractului, ”este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...