Pieţele globale ale obligaţiunilor au fost marcate miercuri de o volatilitate accentuată, după ce noile tarife comerciale impuse de preşedintele american Donald Trump au intrat în vigoare, determinând investitorii să caute active sigure, printre care şi datoria suverană a Germaniei, transmite CNBC.
Titlurile de Trezorerie americane au fost vândute masiv, ceea ce a condus la o creştere cu 9 puncte de bază a randamentului obligaţiunilor pe 10 ani, care a ajuns la 4,352%. Randamentele şi preţurile obligaţiunilor evoluează invers, investitorii cer un preţ mai mic şi un randament mai mare atunci când percep riscuri crescute în împrumutarea guvernelor.
Şi în Europa, costurile de împrumut pe termen lung au crescut. La ora 15:55, ora Londrei, randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani era mai mare cu 2 puncte de bază, iar cel al obligaţiunilor britanice (gilts) pe 10 ani urcase cu 12 puncte. Randamentul obligaţiunilor britanice pe 30 de ani a crescut chiar cu până la 30 de puncte de bază pe parcursul zilei, atingând un maxim al ultimilor 27 de ani, fiind la final cu 25 puncte de bază mai mare.
Creşterea randamentelor din Marea Britanie reflectă, pe lângă efectele din SUA, şi sensibilitatea pieţei britanice la şocuri externe, având în vedere apelurile la marjă deja tensionate ale fondurilor speculative, a explicat Diana Iovanel, economist la Capital Economics.
”Este aşteptat să vedem o volatilitate mai mare în cazul obligaţiunilor britanice, pe fondul incertitudinii globale şi al presiunii tot mai mari asupra cadrului fiscal al Regatului Unit,” a adăugat ea.
Alex Everett, manager de investiţii senior la Aberdeen, a subliniat că accentuarea curbei randamentelor în Marea Britanie arată dificultăţile duble cu care se confruntă ţara: presiunea fiscală şi potenţialele efecte economice negative ale tarifelor. El a sugerat că Banca Angliei ar putea fi nevoită să reducă dobânzile mai rapid decât se anticipa.
În contrast, Germania a ieşit din trendul general, randamentul obligaţiunii pe 10 ani (”bundul” german) scăzând cu 7 puncte de bază, fiind considerat ”un refugiu sigur alternativ” într-un climat geopolitic tot mai incert. Obligatiunile pe termen scurt din Europa s-au apreciat, cu scăderi de randament de 12 puncte pentru bundurile germane pe 2 ani, 9 puncte în Franţa, 6 în Italia şi 4 în Marea Britanie.
Ken Egan, director la KBRA, a remarcat că tot mai mulţi investitori, inclusiv managerii de rezerve din China, ar putea să se îndepărteze de titlurile americane din cauza politicilor imprevizibile ale SUA şi a îngrijorărilor privind viitorul dolarului american ca monedă de referinţă globală.
Într-o notă adresată miercuri investitorilor, Freya Beamish, economist-şef la TS Lombard, a comparat explozia costurilor de finanţare ale guvernului american cu criza ”mini-bugetului” din Marea Britanie din 2022, care a zguduit fondurile de pensii şi a determinat intervenţia de urgenţă a Băncii Angliei.
”Şocurile negative de ofertă sunt periculoase pentru că alimentează inflaţia şi reduc cererea în acelaşi timp, distrugând rolul obligaţiunilor ca instrument de protecţie împotriva volatilităţii acţiunilor. Acestea sunt distrugătoare de capital,” a spus ea.
Alex Brazier, director global la BlackRock, a subliniat că piaţa actuală nu mai permite abordări clasice de tipul ”setează şi uită” în portofolii mixte.
”Semnele timpurii de stres în piaţa swapurilor şi factorii tehnici din SUA trebuie monitorizaţi îndeaproape,” a declarat el.
Între timp, Susannah Streeter, analist-şef la Hargreaves Lansdown, a explicat că unele randamente ale obligaţiunilor europene au crescut temporar, deoarece investitorii au preferat să se mute către Trezoreria americană, atrasă de randamentele mai mari — dar revenirea presiunii de vânzare indică o piaţă extrem de fluidă şi incertă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.