Germania îşi va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor, chiar şi cu posibilitatea ca Donald Trump să revină la Casa Albă şi să reducă, la rândul său, sprijinul pentru Kiev. Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, potrivit unui proiect al bugetului pentru 2025 văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania speră că Ucraina îşi va putea acoperi cea mai mare parte a nevoilor militare cu împrumuturile de 50 de miliarde de dolari provenite din veniturile activelor ruseşti îngheţate, măsură convenită de G7, şi că fondurile alocate pentru armament nu vor fi utilizate în totalitate.

Washingtonul a făcut presiuni pentru a "încărca în avans" împrumuturile, tocmai pentru a oferi Ucrainei o sumă forfetară mare acum. Oficialii spun că liderii UE au fost de acord cu această idee în parte pentru că reduce riscul ca Ucraina să rămână fără fonduri dacă Trump revine la Casa Albă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Clopotele de alarmă au sunat în Europa săptămâna aceasta după ce Trump l-a ales drept candidat la funcţia de vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina şi a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puţin pe Statele Unite pentru apărarea continentului.

Trump a stârnit critici vehemente din partea oficialilor occidentali pentru că a sugerat că nu va proteja ţările care nu au reuşit să îndeplinească obiectivele NATO de cheltuieli pentru apărare şi chiar ar încuraja Rusia să le atace. Germania a fost criticată pentru că a ratat în mod repetat obiectivul NATO de a cheltui pentru apărare 2% din producţia sa economică.

STOCURI MILITARE EPUIZATE

Stocurile forţelor armate germane, deja epuizate după decenii de investiţii insuficiente, au fost şi mai mult diminuate de livrările de arme către Kiev. Până în prezent, Berlinul a donat Kievului trei unităţi de apărare antiaeriană Patriot, mai multe decât orice altă ţară, ceea ce a redus numărul sistemelor Patriot din Germania la nouă.

Coaliţia fracţionată din Germania, formată din social-democraţi de stânga, liberali pro-business şi Verzi ecologişti, a avut dificultăţi în a respecta obiectivul de cheltuieli al NATO, din cauza normelor autoimpuse care limitează valoarea împrumuturilor de stat pe care le pot face.

Deşi ajutorul militar pentru Ucraina va fi redus, Germania va respecta obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.

La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunţat un "Zeitenwende" - punct de cotitură istoric, în germană - cu un fond special de 100 de miliarde de euro, pentru a aduce armata la zi. Din acest fond special, vor fi alocate 22 de miliarde de euro în plus pentru apărare, la care se adaugă 53,3 miliarde de euro din bugetul obişnuit, mai puţin decât cel solicitat de ministrul apărării, Boris Pistorius.

Bugetul pentru 2025 vine odată cu planificarea financiară pe termen mediu până în 2028, an în care fondul special al forţelor armate pentru îndeplinirea obiectivelor de cheltuieli minime ale NATO se va epuiza şi vor fi necesare 80 de miliarde pentru apărare, după cum se menţionează în planul financiar. În 2028, există o gaură de 39 de miliarde de euro în bugetul regulat, din care 28 de miliarde de euro sunt necesare pentru a respecta obiectivul NATO fără fondul special, au declarat surse din Ministerul Finanţelor. Deciziile privind modul în care va fi acoperită gaura nu vor fi probabil luate până după alegerile din 2025.

"Cele 80 de miliarde de euro care au fost afişate pentru 2028 pur şi simplu nu există", a declarat Ingo Gaedechens, membru al comisiei de buget a parlamentului din partea partidului conservator de opoziţie CDU. "Coaliţia nici măcar nu încearcă să ascundă acest lucru, ci îl recunoaşte deschis", a arătat el.

CITEȘTE ȘI Guvernul german a convenit un plan bugetar pentru 2025, după săptămâni de negocieri tensionate

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.