Exporturile norvegiene de gaze naturale prin conducte către Europa s-ar putea apropia în acest an de un record istoric atins în 2017, după ce au crescut cu 10% până acum în 2024, în urma unei scăderi în 2023, a declarat marţi şeful operatorului de sistem Gassco pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În acest an până în prezent, ne-am întors într-un fel la nivelurile la care am fost în 2022”, când exporturile au fost aproape de maximul istoric, a declarat pentru Reuters CEO-ul Gassco, Frode Leversund, într-un interviu acordat în marja unei conferinţe privind energia.

În urma invadării Ucrainei de către Moscova în 2022 şi a reducerii transporturilor de gaz rusesc, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La sfârşitul lunii iulie, volumele norvegiene de gaze prin conducte au totalizat 70,2 miliarde de metri cubi (bcm), comparativ cu 64 de miliarde de metri cubi pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus Leversund, marcând pentru prima dată când Gassco a furnizat volume acumulate de livrare pentru 2024.

Creşterea s-a datorat cererii puternice din partea clienţilor europeni, disponibilităţii ridicate a sistemului, întreţinerii mai puţin grele şi modernizărilor la uzina de procesare Kollsnes, a adăugat CEO-ul.

În 2023, Gassco a livrat 109,1 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze prin reţeaua sa de conducte de 8.800 km către Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Danemarca, în scădere cu 6,7% faţă de 116,9 bcm cu un an mai devreme.

O creştere cu 10% pe parcursul întregului an ar putea duce la livrări peste recordul de 117,4 miliarde de metri cubi atins în 2017.

”Nu voi spune că va exista un record de export, dar vom vedea cifre în jurul celor mai mari livrări pe care le-am avut, pe baza ipotezelor actuale”, a spus Leversund.

Aproximativ 95% din exporturile de gaze ale Norvegiei trec prin conducte, în timp ce alte 5% provin din gaze naturale lichefiate din afara sistemului Gassco.

Sistemul de gaze norvegian intră în sezonul de vârf de întreţinere de la sfârşitul lunii august, programat pentru a se asigura că este în formă pentru cererea crucială de iarnă.

Având în vedere poziţia dominantă de furnizor a Norvegiei, orice probleme neprevăzute şi întârzieri pot duce rapid la creşterea preţurilor la gaze.

Siguranţa sistemului norvegian a fost, de asemenea, controlată mai atent de la distrugerea conductelor de gaze submarine ruso-germane Nord Stream în 2022, Gassco supraveghind regulat conductele norvegiene.

”Anul acesta am efectuat o inspecţie completă a conductelor, deşi nu vreau să intru în detaliu despre ce conducte şi care puncte de sosire”, a spus Leversund.

Luni, serviciile de securitate din şapte ţări europene au informat directorii şi oficialii norvegieni din domeniul energiei despre ceea ce ei au considerat ameninţări ruseşti la adresa infrastructurii critice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.