Exporturile Chinei au înregistrat o creştere surprinzător de mare în martie, avansând cu 12,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care companiile s-au grăbit să trimită produse în străinătate înainte ca noile tarife impuse de SUA să intre în vigoare. În schimb, importurile au continuat să scadă, reflectând o cerere internă slabă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Datele publicate luni de autorităţile vamale chineze arată o creştere a exporturilor peste estimarea analiştilor intervievaţi de Reuters, care prognozau un avans de doar 4,4%. Aceasta este cea mai mare creştere lunară a exporturilor din octombrie 2023 încoace.

Importurile au scăzut cu 4,3% în martie, comparativ cu aşteptările de -2%. În primele două luni ale anului, exporturile crescuseră cu doar 2,3% anual, cel mai lent ritm din aprilie 2024, în timp ce importurile înregistrau un declin accentuat de 8,4%, cel mai mare din ultimul an.

Zhiwei Zhang, economist-şef al Pinpoint Asset Management, a avertizat că exporturile vor slăbi în lunile următoare din cauza tarifelor ”explozive” impuse de SUA, ceea ce ar putea duce la ”haos în lanţurile de aprovizionare” şi penurii temporare în SUA, cu impact inflaţionist.

Preşedintele Donald Trump a aplicat de la începutul mandatului său un pachet de tarife de până la 145% pentru toate importurile din China, inclusiv o taxă suplimentară de 20% legată de presupusa implicare a Beijingului în traficul de fentanil. Ca răspuns, China a introdus propriile tarife, culminând vineri cu o taxă generalizată de 125% şi suprataxe de până la 15% pentru anumite produse americane.

Wang Lingjun, adjunct al Administraţiei Vamale chineze, a criticat luni ”utilizarea abuzivă a tarifelor” de către SUA, care ar afecta comerţul global. El a reafirmat apelul Chinei pentru negocieri şi a subliniat că Beijingul va implementa toate măsurile de retorsiune în conformitate cu legea.

Totuşi, într-o decizie menită să mai tempereze tensiunile, administraţia Trump a anunţat vineri scutiri temporare de la tarife pentru produse electronice precum smartphone-uri, computere, semiconductori, panouri solare şi memorii flash. Taxa de 20% legată de fentanil rămâne în vigoare.

Ministerul Comerţului din China a numit aceste scutiri ”un mic pas în direcţia corectă” şi a cerut SUA să anuleze complet tarifele.

Conform datelor oficiale, exporturile Chinei către SUA au crescut cu 9,1% în martie, în timp ce importurile din SUA au scăzut cu 9,5%. Statele Unite rămân cel mai mare partener comercial al Chinei ca ţară individuală, reprezentând circa 10% din volumul total al comerţului.

Exporturile către ţările membre ASEAN au crescut cu 11,6%, cu un salt de aproape 19% în cazul Vietnamului. Exporturile către Uniunea Europeană au avansat cu 10,3%, în timp ce importurile din blocul comunitar au scăzut cu 7,5%.

Importurile de minereu de fier au scăzut cu 6,7%, la cel mai redus nivel din 2023, iar cele de soia au scăzut cu 36,8%, atingând un minim din 2008. În schimb, importurile de semiconductori şi petrol brut au crescut cu 11,2%, respectiv 4,8%.

Exporturile de semiconductori şi pământuri rare au crescut cu peste 25%, respectiv 20%, faţă de martie 2024.

În paralel, cresc presiunile asupra autorităţilor chineze pentru a introduce noi măsuri de stimulare fiscală şi monetară, menite să susţină consumul intern şi sectorul imobiliar, în contextul în care economia rămâne prea dependentă de exporturi şi investiţii.

Datele publicate recent arată că inflaţia de consum a fost negativă pentru a doua lună consecutiv, iar preţurile de producţie sunt în scădere de 29 de luni.

Mai multe bănci de investiţii şi-au revizuit în scădere prognozele de creştere economică pentru China în 2025. Goldman Sachs, spre exemplu, estimează acum un avans de doar 4%, în scădere de la 4,5%. Banca anticipează noi măsuri de relaxare din partea Beijingului, dar avertizează că acestea s-ar putea să nu compenseze integral efectele negative ale tarifelor americane.

China urmează să publice miercuri datele privind creşterea economică din primul trimestru. Ulterior, Biroul Politic comunist va organiza o reuniune de nivel înalt, în cadrul căreia sunt aşteptate noi măsuri pentru stimularea cererii interne şi atenuarea impactului războiului comercial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.