Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a transmis miercuri că măsurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului, în contextul exploziei care a avut avut loc pe 8 august într-o bază de testare de rachete nucleare din nord-estul Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CNCAN precizează că nu există niciun pericol pentru populaţie sau pentru mediu.

Conform unui comunicat de presă al CNCAN, nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel european cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele CNCAN. 

CNCAN precizează că face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.

"Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României", a mai spus Rodin Traicu. 

Monitorizarea radioactivităţii mediului se realizează în permanenţă pe teritoriul Romaniei prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării sunt analizate de către specialiştii CNCAN, potrivit instituţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.