Preşedintele ales Donald Trump intenţionează să majoreze tarifele cu 10% pentru toate mărfurile chinezeşti care vin în SUA, potrivit unei postări pe platforma sa de socializare Truth Social. Postarea a urmat imediat uneia în care Trump a spus că primul dintre ”multele” sale ordine executive din 20 ianuarie va impune tarife de 25% pentru toate produsele din Mexic şi Canada, transmite CNBC.
O astfel de mişcare ar pune capăt unui acord regional de liber schimb.
Trump urmează să fie inaugurat ca viitor preşedinte al SUA pe 20 ianuarie.
El a citat imigraţia ilegală şi comerţul ilicit cu droguri drept motive pentru introducerea tarifelor.
”Am avut multe discuţii cu China despre cantităţile masive de droguri, în special fentanil, care sunt trimise în Statele Unite, dar fără rezultat”, a spus Trump.
El a susţinut că, contrar promisiunilor, Beijingul nu a impus pedeapsa cu moartea unor astfel de traficanţi de droguri.
Fentanilul, un opioid sintetic, dă dependenţă, care a dus la zeci de mii de decese prin supradoză în fiecare an în SUA.
Reducerea livrărilor ilicite de droguri, ale căror precursori sunt produşi în principal în China şi Mexic, a fost un domeniu în care Washingtonul şi Beijingul au convenit să coopereze.
”Nimeni nu va câştiga un război comercial sau un război tarifar”, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, la X. El a descris cooperarea economică şi comercială bilaterală ca fiind ”de natură reciproc avantajoasă”.
Liu a respins afirmaţia lui Trump că China nu a făcut nimic pentru a opri fluxul de fentanil către SUA. El a spus că echipele antinarcotice ale ambelor ţări au comunicat în mod regulat de când preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden în noiembrie 2023.
Mexicul este cel mai mare partener comercial al SUA, urmat de Canada şi China, conform datelor SUA din septembrie.
Marţi, preşedintele mexican Claudia Sheinbaum Pardo a semnalat că ţara ei este pregătită să răspundă oricăror tarife noi din partea unei administraţii Trump cu tarife proprii de retorsiune.
”Nu cu ameninţări sau tarife vom aborda fenomenul migraţiei sau consumul de droguri în Statele Unite”, a scris ea.
”Un tarif va fi urmat de altul ca răspuns şi aşa mai departe, până când vom pune companiile noastre în pericol.”
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi că a vorbit cu Trump la telefon în acea dimineaţă.
”A fost o discuţie bună. Aceasta este o relaţie la care, ştim, necesită o anumită cantitate de muncă şi asta vom face”, a spus Trudeau reporterilor, fără a menţiona în mod specific ameninţările cu tarife.
SUA este cel mai mare partener comercial al Chinei, potrivit datelor vamale din China.
Cei mai mari parteneri comerciali regionali ai ţării asiatice sunt Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est şi Uniunea Europeană.
China şi SUA au încă ”o relaţie comercială şi economică cu adevărat importantă”, a declarat marţi Andy Rothman, strateg de investiţii la Matthews Asia, pentru CNBC.
El a spus că este puţin probabil ca China să ia măsuri de retorsiune deocamdată şi a remarcat că Beijingul nu a răspuns de obicei agresiv.
Dolarul american s-a tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1% faţă de peso mexican şi cu 1,4% faţă de dolarul canadian, marţi dimineaţă.
Dolarul a urcat cu aproximativ 0,2% faţă de yuanul chinezesc tranzacţionat la Hong Kong.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.