Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 13,91%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în sănătate şi asistenţă socială, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În al doilea trimestru, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 15,6%, forma ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.

În al treilea trimestru al acestui an, în sectorul bugetar, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (32,64%), respectiv învăţământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (15,7%), respectiv construcţii (14,62%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (7,65%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%).

Faţă de trimestrul anterior, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (29,29%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.