Alin Marius Andrieş, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanţelor Publice, a declarat că necesarul de finanţare anul acesta, ţinând cont de deficit şi de refinanţare a datoriei publice, este de 181 de miliarde de lei şi a precizat că s-a încercat un echilibru între finanţarea pe pieţele interne şi pe pieţele externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Alin Marius Andrieş a fost întrebat joi, la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, despre finanţarea datoriei publice. 
“Necesarul de finanţare anul acesta, ţinând cont de deficit şi de refinanţare a datoriei publice, este de 181 de miliarde, mare parte, 94,4 fiind refinanţare, 86 - finanţarea deficitului, astfel că este mai redus cu aproximativ 10% comparativ cu anul 2023. De asemenea, în ultimii ani am încercat o balansare sau un echilibru între finanţarea pe pieţele interne şi pe pieţele externe, astfel că de la începutul anului finanţarea, să spunem aşa, emisiunile au avut loc atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă atrăgând 68 de miliarde, echivalentul a 68 de miliarde.  Cererea a fost una destul de bună, nu simţim, să spunem, presiune din perspectiva accesului. Întotdeauna când te finanţezi pe piaţa externă este şi un semnal bun, fiindcă ai acces la finanţare, într-adevăr riscul valutar este unul pe care întotdeauna l-am avut în vedere”, a explicat secretarul de stat. 
El a amintit despre faptul că a fost realizată prima emisiune de obligaţiuni verzi, care a fost un succes. 
“Aş vrea doar să mai menţionez faptul că încercăm să diversificăm, pe de o parte am realizat prima emisiune de obligaţiuni verzi, care a fost un real succes, atât din perspectiva dobânzilor la care ne-am împrumutat, cât şi din perspectiva ofertei. Şi în anul acesta vom realiza şi o emisiune pe pieţele externe asiatice, Samurai Bond. Astfel că, de asemenea, încercăm şi o balansare din perspectiva maturităţii, fiindcă este foarte importantă finanţarea pe termen lung cât şi pe termen scurt, cât şi din perspectiva pieţei interne, încercăm într-o oarecare măsură să creştem adresabilitatea către persoane fizice prin programele noastre Fidelis şi Tezaur astfel încât să fie un echilibru”, a mai declarat Alin Marius Andrieş.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Parteneri sunt CEC Bank  CITRLIBERTY GalaţiREI Grup şi Philip Morris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.