Alin Marius Andrieş, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanţelor Publice, a declarat că statul a previzionat că va colecta în 2024 119 de miliarde de lei din TVA şi a menţionat că în primele două luni au fost strânse 20 de miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Alin Marius Andrieş a vorbit joi, la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, despre finanţarea datoriei publice, despre colectarea TVA-ului 
“Colectarea presupune cel puţin două părţi. Pe de o parte autorităţile care colectează şi plătitorul. Şi aici trebuie să spunem că este o problemă de conlucrare şi de încredere între autorităţi şi subiecţii impozabili şi în ultimul timp lucrăm în această direcţie tocmai pentru a creşte pe de o parte gradul de conformare voluntară. Este foarte important, dorinţa subiecţilor impozabili de a plăti taxe, fiindcă consideră că aceste taxe se duc în servicii publice de mai bună calitate şi acest lucru este foarte important. Pe de altă parte, sunt măsuri care să spunem aşa, să determine pe cei care nu vor să se conformeze şi în ultimii ani am luat diferite măsuri care au la bază, pe de o parte, creşterea capacităţii instituţionale, în special a ANAF-ului, de a urmări şi de a identifica zonele în care subiecţii impozabili nu plătesc taxele la nivelul la care ar trebui să plătească conform legislaţiei”, a explicat Alin Marius Andrieş.
El menţionat că în acest an statul şi-a propus colectarea a 119 miliarde de lei din TVA. 
“Trebuie să subliniem faptul că digitalizarea reprezintă un pilon principal al strategiei noastre de a avea capacitate de a urmări, identifica şi a creşte sumele colectate la bugetul de stat. Pentru anul 2024, dacă vorbim de TVA, sumele pe care le-am previzionat noi sunt de aproximativ 119 miliarde de lei. La nivelul întregului an. Mă uitam pe execuţia aferentă primelor două luni că am colectat aproximativ 20 de miliarde din TVA în primele două luni”, a transmis secretarul de stat. 
Alin Marius Andrieş a vorbit şi despre GAP-ul de TVA. 
“GAP-ul de TVA rămâne în continuare un element pe care noi îl avem în considerare şi drept dovadă că am încercat prin diferite mecanisme, începând cu casele de marcat electronice, continuând cu tot ce înseamnă facturarea electronică, care nu este un subiect nou, ci este un subiect de câţiva ani. B2G a fost introdus de câţiva ani, acum vorbim de B2B şi pe viitor vom vorbi şi despre B2C în sensul ca să fie aplicată tuturor, astfel încât să avem o trasabilitate mult mai ridicată a tot ce înseamnă plăţi şi transferuri între participanţi, între operatori economici, astfel încât să vedem zonele cu un risc mai ridicat şi pentru a identifica şi a creşte gradul de colectare”, a mai transmis secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

 

Parteneri sunt CEC Bank  CITRLIBERTY GalaţiREI Grup şi Philip Morris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.