Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu, a afirmat joi, la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, că viziunea autorităţilor pentru construcţia taxelor locale este că “nu contează ăia care plătesc mult, contează că aia care plătesc puţin sunt mulţi şi trebuie să voteze cum trebuie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Aş puncta pe subiectul taxelor locale, cu exemplul Bucureştiului, că mi se pare relevant şi apropo de tentaţia autorităţilor locale. Ştim că avem cele două zone, rezidenţial şi nerezidenţial, persoane fizice, persoane juridice, la Bucureşti, două zone împărţite pe categorii de deţinători. Bucureştiul, care dă cumva tonul, avem la persoane fizice rezidenţial 0,1, persoane fizice nerezidenţial 0,2, persoane juridice rezidenţial 0,2, persoane juridice nerezidenţial 1,5, de şapte ori. Deci vedem clar tentaţia ca autorităţile locale, şi exemplul ăsta îl vedem peste tot în ţară, apropo de cine votează, cine nu, vedem acelaşi lucru la maşini, din concepţia legii, discuţia e veche, apropo de capacitate cilindrică, capacitate cilindrică mică, taxe foarte mici, 60 - 80 de lei, capacitate cilindrică mai mare, capacitatea cilindrică creşte de trei ori. Capacitatea cilindrică de trei ori mai mare taxa e de vreo 100 ori mai mare De ce? Că sunt foarte puţine, nu contează aia care plătesc mult, contează că aia care plătesc puţin sunt mulţi şi trebuie să voteze cum trebuie. Aşa arată concepţia despre construcţia taxelor locale”, a afirmat Dan Manolescu. 
El a menţionat că această situaţie nu se va schimba anul următor. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Apropo de ce urmează la anul, nu urmează nimic. Urmează ce avem acum. Pentru că dacă ne uităm pe calendar, e evident că lucrurile n-au când să se schimbe. Discutăm de acest guvern care pare că rămâne în funcţiune până la ciclul de alegeri parlamentare, undeva în noiembrie - decembrie. O să avem un nou guvern în decembrie. Ne aducem aminte discuţiile de pe OUG 16 în 2022. În septembrie 2022, după apariţia Ordonanţei 16, au venit delegaţiile primarilor la Bucureşti la guvern, era premier domnul Ciucă, şi au spus că nu se poate implementa şi ca atare e nevoie de prorogare. Prorogarea s-a decis la insistenţa autorităţilor locale. Eram în Comisia de Buget de la Camera Deputaţilor, trecuse într-o formă simplificată de Senat, în sensul că rămăsese pe sistemul actual, să dublaseră cumva valorile. S-a schimbat tot şi rămâne cum e în lege, se prorogă doi ani, că vedem noi în 2025”, a precizat preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.
Dan Manolescu consideră că acest sistem va fi prorogat încă un an. 
“Prin urmare, singura variantă pe care eu o văd e să vedem o prorogare a acestui sistem pentru încă un an, ca undeva în prima parte a anului acest nou mecanism să fie implementat, toate autorităţile locale să poată să-şi ajusteze softurile, pentru că vorbim de 3000 şi ceva de UAT-uri, fiecare cu diverse sisteme pe care le au intern dezvoltate pentru a ţine evidenţa acestor roluri fiscale pe plătitori. Prin urmare, nu e ceva centralizat, uniform, la nivel de ţară, care să poată fi schimbat unitar, ci va fi fiecare parte forţat să-şi facă astfel de adaptări, ceea ce nu se poate face cu siguranţă anul ăsta, mai ales dacă este muncă nu-i gata, adică dacă metoda acum se determină, grila notarilor nu se putea implementa, că nu era suficient de extins la nivel de ţară şi ăsta a fost motivul pentru care primarii au zis că nu e bun sistemul ăsta cu grile notariale, că nu acoperă la nivel de localităţi întregul spectru al clădirilor şi al terenurilor pe care le avem în proprietate”, a mai transmis Dan Manolescu.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

 

Parteneri sunt CEC Bank  CITRLIBERTY GalaţiREI Grup şi Philip Morris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.