Companii din China au câştigat patru licitaţii pentru a explora zăcăminte de petrol şi gaze în Irak, a declarat duminică ministrul irakian al Petrolului, în cadrul unei runde de atribuire a licenţelor de explorare a hidrocarburilor ţării din Orientul Mijlociu care a continuat pentru a doua zi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Licenţele de petrol şi gaze pentru 29 de proiecte vizează în principal creşterea producţiei pentru uz intern, peste 20 de companii fiind precalificate, între care se află grupuri europene, chineze, arabe şi irakiene.

Companiile chineze au fost singurele firme străine care au câştigat oferte, luând nouă zăcăminte de petrol şi gaze de sâmbătă, în timp ce compania kurdă irakiană KAR Group a luat două.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În această atribuir nu au fost implicate mari companii petroliere americane, chiar şi după ce prim-ministrul irakian Mohammed Shia s-a întâlnit luna trecută cu reprezentanţii companiilor americane, într-o vizită oficială în Statele Unite.

CNOOC Irak din China a câştigat o ofertă de dezvoltare a blocului 7 al Irakului pentru explorarea petrolului, care se situează în provinciile centrale şi sudice ale ţării, Diwaniya, Babil, Najaf, Wasit şi Muthanna, a declarat ministrul P,etrolului Hayan Abdul Ghani.

ZhenHua, Anton Oilfield Services şi Sinopec au câştigat licitaţii pentru a dezvolta câmpul petrolier Abu Khaymah din Muthanna, câmpul Dhufriya din Wasit şi, respectiv, câmpul Summer din Muthanna, a spus ministrul.

Scopul principal al Irakului cu cea de-a şasea rundă de licenţiere a fost să crească producţia de gaez pe care doreşte să o folosească pentru a alimenta cu energie centralele care se bazează în mare măsură pe gaze importate din Iran.

Cu toate acestea, nu au fost făcute oferte pentru cel puţin două zăcăminte cu potenţial mare de gaze, ceea ce ar putea submina aceste eforturi.

Irakul, al doilea cel mai mare producător de petrol al OPEC, după Arabia Saudită, a fost împiedicat în dezvoltarea sectorului său petrolier de condiţiile contractuale considerate nefavorabile de multe companii petroliere importante, precum şi de conflictele militare recurente şi de concentrarea crescândă a investitorilor asupra criteriilor de mediu, sociale şi de guvernare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.