Garda Naţională de Mediu a demarat o amplă acţiune tematică de verificare a modului de respectare a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor la nivelul autorităţilor publice locale, cu ţinta ca până la finalul anului să aibă o situaţie clară a ceea ce înseamnă respectarea trasabilităţii şi a ierarhiei deşeurilor la nivel naţional, inclusiv să identifice vulnerabilităţile sistemului şi dispună măsurile care se impun, anunţă, într-un interviu, Andrei Rudolf Corlan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 El precizează şi că a fost declanşată o acţiune de inspecţie şi control pentru verificarea dinamicii stocurilor de deşeuri de pe amplasamentele a doi operatori, iar cazurile în care firme care deţin “instalaţii” de tratare deşeuri doresc să depoziteze deşeurile “tratate” în foste excavaţii de agregate minerale pe post de material inert în vederea “reconstrucţiei ecologice” a unor zone afectate vor fi monitorizate în mod special.

Conform lui Corlan, din cauza lipsei de personal cu care se confruntă instituţia, timpul alocat la marii operatori poate fi uneori insuficient dacă la planificare nu se face o analiză mai atentă a raportului dintre impactul asupra mediului şi performanţele instalaţiei verificate.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”La nivelul ţării noastre, sunt apoximativ 60.000 de operatori economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului. Pe lângă aceastea mai sunt instituţiile publice care au obligaţii de mediu, respectiv diverse situaţii de poluări accidentale sau evenimente de mediu care necesită atenţia noastră. Având în vedere varietatea şi complexitatea provocărilor cu care se confuntă Garda Naţională de Mediu, cu siguranţă există o necesitate a specializării personalului pe categorii de activităţi”, afirmă comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, citat de Profit.ro.

El remarcă faptul că măsurile impuse prin actele de control nu sunt întotdeauna respectate în totalitate sau la termen, iar una dintre cauze poate fi şi resursa financiară redusă autorităţilor administraţiei publice locale pe acest segment, amintind însă că, numai în ultimii 3 ani, Garda Naţională de Mediu a aplicat sancţiuni în cuantum de peste 326.000.0000 lei, a sistat peste 1.000 de activităţi şi a întocmit peste 600 de sesizări penale.

”Având în vedere aceste cifre, putem afirma că Garda Naţională de Mediu este un luptător activ împotriva faptelor care contravin mediului înconjurător, dar totodată relevă o disfuncţionalitate a modului de conştientizare şi implementare a legislaţiei de mediu în România. Având în vedere că, în anul 2022, procentul de reciclare a deşeurilor la nivel naţional este de doar 11,6%, faţă de ţinta stabilită de 50%, nu putem să nu recunoaştem realitatea şi tocmai de aceea Garda Naţională de Mediu îndeplineşte un rol activ în constatarea şi sancţionarea acestor aspecte”, subliniază  Andrei Rudolf Corlan.

Şeful Gărzii de Mediu s-a referit şi la practica depozitării ilegale sub pretextul tratării şi sortării deşeurilor, oferind şi două exemple concrete: Ulmeni/Călăraşi şi Ariceştii Rahtivani/Prahova.

”Acţiunile GNM la SC Utiltrailer SRL s-au concretizat pe perioada 2019 -2023 în 8 controale, în urma cărora au fost aplicate 9 sancţiuni în valoare de 650.000 lei şi măsura de interzicere a recepţionării deşeurilor. Acţiunile GNM la SC Cassano Metal SRL s-au concretizat pe perioada 2019 - 2023 în 24 controale, în urma cărora au fost aplicate 18 sancţiuni în valoare de 1.550.000 lei şi măsura de interzicere a recepţionării deşeurilor”, a explicat el.

Ca strategie de combatere a fenomenelor generalizate de infracţionalitate de mediu, Corlan afirmă că a implementat în mandatul său concretizarea concluziilor inspecţiilor în propuneri de modificări legislative.

”Mai exact, prin controale efectuate la mai multe activităţi similare, identificăm vulnerabilităţile legislative care sunt exploatate şi propunem corectarea lor . Există o iniţiativă legislativă în ceea ce priveşte cazierul de mediu, şi anume- PLX 211/13.04.2022 Proiect de Lege privind Cazierul de mediu şi Registrul naţional electronic de mediu; Proiectul de lege îşi propune să stopeze operatorii economici cu cazier de mediu să nu poată beneficia de fonduri, să nu poată participa la proiecte şi chiar să nu poată obţine sau reînnoi actele de reglementare în domeniul mediului. Cu siguranţă, dacă Legislativul va stabili atribuţii de implementare Gărzii Naţionale de Mediu, instituţia noastră le va duce la indeplinire”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.