Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a finalizat documentaţia pentru licitaţia în vederea realizării unei expertize tehnice pentru lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, supranumit "autostrada scufundată", şi a trimis documentele spre validare la ANAP pentru a lansa licitaţia, estimând valoarea contractului la 3 milioane lei fără TVA.
La începutul acestui an, CNAIR a anunţat că a demarat în regim de urgenţă procedura pentru achiziţia serviciilor de realizare a expertizei tehnice a întregului lot 3, inclusiv pentru punctele de interes de la dealul Bucium, unde există alunecări de teren, şi viaductul Aciliu, unde există informaţii neoficiale că ar fi apărut fisuri.
Compania a mai lansat şi anul trecut o licitaţie în acest sens, care a fost anulată, după ce nu s-a prezentat decât o singură companie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Obiectul contractului va constă în: realizarea unei Expertize Tehnice asupra tuturor lucrărilor executate; realizarea unei monitorizări a zonelor cu instabilitate în concordanţă cu normele tehnice şi legislaţia în vigoare la data elaborării acestuia, în funcţie de situaţia actuală din şantier; elaborarea Proiectului Tehnic revizuit pentru lucrările necesar a fi realizate pentru finalizarea Autostrăzii Oraştie - Sibiu, lot 3, în baza recomandărilor şi soluţiilor formulate în cadrul expertizei tehnice; pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de execuţie lucrări şi acordarea asistenţei necesară Beneficiarului pe durata desfăşurarii procedurii de achiziţie publică; acordarea asistenţei tehnice în conformitate cu prevederile Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completarile ulterioare, pe perioada de execuţie a lucrărilor", a precizat CNAIR.
În luna februarie, CNAIR a precizat, la solicitarea News.ro, că expertiza tehnică pentru lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie ar putea fi gata în trimestrul al treilea al acestui an, în condiţiile în care durata de realizare a acesteia este estimată la cinci luni.
”Se estimează ca, în condiţii normale, expertiza tehnică să fie finalizată în trimestrul 3 al anului 2017, având în vedere că durata de realizare a acesteia este estimată pentru o perioadă de 5 luni”, se arată în răspunsul trimis News.ro de CNAIR.
În ultimele luni au apărut probleme pe lotul 3 legate de lăsarea asfaltului în anumite zone şi apariţia unor denivelări pe şosea.
În ianuarie, CNAIR a impus restricţii de circulaţie, ridicate între timp, între Sălişte şi Sebeş, din cauza apariţiei unor denivelări.
După finalizarea expertizei tehnice, CNAIR va organiza o noua licitaţie pentru încheierea unui contract de lucrări, proiectare şi execuţie, pentru consolidarea lotului 3.
În plus, CNAIR va lua măsuri pentru recuperarea costurilor rezultate ca urmare a remedierii lucrărilor neconforme, precum şi a finalizării lucrărilor de consolidare.
CNAIR a executat garanţia de bună execuţie stabilită în contractul încheiat cu firma italiană care a construit lotul 3, Salini Impregilo, în valoare de 60,5 milioane lei.
Cei 22 de kilometri ai lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, numită ”autostrada scufundată” din cauza problemelor grave de structură din trecut, au fost redeschişi traficului în octombrie 2016.
Consolidarea acestui lot, demarată în aprilie 2016, a fost prima lucrare executată în regie proprie de către CNAIR.
Lotul 3 a fost inaugurat în noiembrie 2014, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în prezenţa premierului Victor Ponta la acel moment, candidat pentru funcţia de preşedinte al statului.
În septembrie 2015, lotul a fost închis, iar o porţiune de câteva sute de metri a fost demolată, din cauză că au apărut fisuri şi denivelări grave pe carosabil.
Contractul dintre fosta CNADNR şi grupul italian Impregilo, care a devenit ulterior Salini Impregilo, în vederea construirii celor 22 de kilometri ai lotului 3, a fost semnat în 2011 şi a fost reziliat în ianuarie 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...