Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Timişoara, în urma unor discuţii avute cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, că în ţara vecină este prevăzută construirea unei autostrăzi care să lege cele două state, însă în România masterplanul de transport nu are prevăzută, "din păcate", o astfel de investiţie. Cioloş spune că un studiu de fezabilitate va stabili dacă "se justifică" o asemenea autostradă în zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, la Timişoara, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Administrativ, în urma discuţiei pe care a avut-o cu premierul sârb,  Aleksandar Vučić, că România şi Serbia trebuie să devină parteneri economici şi că este nevoie de proiecte în domeniul infrastructurii.

”Cred că aici (la Timişoara - n.r.) suntem mai aproape unii de alţii chiar şi fizic. Am vrut să dăm un semnal că această relaţie dintre Serbia şi România este una consistentă, de lungă durată, dincolo de durata guvernelor, dincolo de culorile politice. Serbia nu e doar un vechi prieten al Românei, dar, aşa cum am ajuns amândoi la concluzia de astăzi, Serbia şi România au potential si trebuie să devină şi parteneri economici cu consistenţă şi pe viitor”, a declarat Dacian Cioloş.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Premierul României a mai spus că a discutat cu omologul său sârb şi despre construcţia unei autostrăzi care să lege Timişoara de Belgrad.

”Am abordat mai multe subiecte, astăzi am putut să discutăm mai aşezat, în primul rând de cooperare economică pe care să o putem avea pe viitor, dată fiind evoluţia economică  a României şi a Serbiei. Aici avem un potenţial care este  insuficient exploatat şi în mod clar trebuie să ne gândim într-un fel structurat pe viitor şi la interconectarea dintre Serbia şi România din punct de vedere al infrastructurii. Şi am  discutat ce putem face în viitor. Sigur noi avem un masterplan deja aprobat care, din păcate, în momentul de faţă nu prevede o autostradă de legătură spre Serbia, dar prevede un drum naţional,  pe când pe cealaltă parte sârbă este prevăzută o autostradă. O să analizăm şi noi posibilitatea de a adapta lucrurile astfel încât în urma studiului de fezabilitate pe care vrem să îl lansăm şi de o parte şi de alta a frontierei în perioada următoare, să vedem dacă şi de partea noastră se justifică  o autostradă”, a mai spus Cioloş.

Şi premierul Serbiei,  Aleksandar Vučić, a confirmat, la rândul său, că partea sârbă are în plan construirea unei autostrăzi care să pornească de la Pancevo şi să ajungă până la graniţa cu România, în zona localităţii sârbe Vrsac (Vârşeţ).

Suma de 9,3 milioane de euro a fost aprobată, în cadrul Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, la începutul lunii octombrie, pentru realizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii care să lege Timişoara de Pancevo (Serbia).

Noul drum ar urma să lege Timişoara de Pancevo pentru că de la Pancevo până la Belgrad este drum cu două benzi de circulaţie pe sens. Autostrada Timişoara- Pancevo ar urma să aibă aproximativ 140 de kilometri şi două benzi pe sens.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit în vara anului 2015, la Belgrad, cu preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolić cu care a discutat despre acest mare proiect de infrastructură.

"(...) Ne propunem o serie de proiecte comune în domenii importante precum infrastructura - şi aş menţiona aici autostrada Timişoara-Belgrad”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul întâlnirii cu preşedintele sârb.

Anterior, în 17 iulie 2014, fostul premier Victor Ponta s-a întâlnit la Belgrad cu omologul său şi au discutat de posibilităţile de finanţare pentru şoseaua de mare viteză care să lege capitala Serbiei de Timişoara. S-a vorbit atunci despre o autostradă cu o lungime de aproximativ o sută de kilometri.

În decembrie 2014, în cadrul unui summit care a avut loc la Belgrad, chinezii şi-au arătat interesul pentru o asemenea investiţie.

În 2011, Emil Boc, pe atunci premier al României, se întâlnea şi el la Belgrad cu şeful guvernului, aceştia discutând, de asemenea, despre necesitatea construirii autostrăzii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.