Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a explicat că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, fiind un instrument de reducere a gap-ului de TVA. El a adăugat că, potrivit calculelor de la nivelul UE, sunt 35 miliarde lei care nu sunt încassate din TVA, sumă care ar putea fi virată la bugetul de stat. Boloş a mai subliniat că „acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gap-ul de TVA. Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată care ar putea să fie virată bugetului de stat, iar în acest context sub ceea ce înseamnă monitorizarea din punct de vedere al măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene trebuie să adoptăm măsuri încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a explicat Marcel Boloş, chestionat despre faptul că şi economiştii şi antreprenorii se întreabă de ce este nevoie de acest e-TVA când aveam deja o declaraţie depusă şi e-Factura care îi ajută pe cei de la ANAF să aibă toate datele, marţi la Digi 24. 

El a mai spus că nu va fi deloc complicată procedura „„pentru că decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în spaţiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”.

„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect şi ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeaşi sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate şi au ţinut la acurateţea informaţiilor şi datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprinză. Deci foarte important, toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a mai punctat Boloş. 

„Mai mult, acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”, a continuat ministrul de Finanţe.

„Deci înţelegerea aceasta a mecanismului şi a timpului pe care l-am lăsat, de trei luni de zile pentru Ministerul de Finanţe ca să poată să vadă cum evoluează diferenţele între decontul de TVA precompletat şi ceea ce contribuabilii înregistraţi în evidenţe este suficient, după cum am procedat şi la modulul e-FACTURA. Sigur nu e convenabil acum pentru să zicem experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a îşi încasa cel mai important impozit pe consum pe care îl are de încasat la bugetul de stat din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a mai afirmat Marcel Boloş. 

Boloş a mai fost întrebat când vor vedea antreprenorii, contabilii acest sistem e-TVA.
 
„În data de 20 august va fi prima trimitere de deconturi precompletate. Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experţii care au fost desemnaţi din partea organizaţiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanţelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută. Până atunci prin ceea ce îmseamnă atât tutorialele, cât şi materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură, se pregătesc la nivelul Ministerului, încât procesul de informare şi cunoaştere a modului să fie cât mai bine înţeles şi în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanţele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”, a mai explicat ministrul Finanţelor.
 

Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) solicită abrogarea ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern săptămâna trecută, privind introducerea sistemului e-Factura pe relaţia B2C şi a decontului de TVA precompletat, motivând că aplicarea acestora va produce efecte negative semnificative asupra economiei româneşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.