Compania petrolieră Black Sea Oil & Gas (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, au anunţat, vineri, că au acordat firmei Grup Servicii Petroliere (GSP) Offshore, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore şi onshore în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), din platforma continentală a Mării Negre aparţinând României.
Lucrările constau în serviciile de proiectare, achiziţie, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ("EPCIC") precum şi contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare.
”Execuţia contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării Deciziei Finale de Investiţie (FID) în proiectul MGD, acoperă achiziţia, construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a ansamblului submarin de producţie aferent zăcământului Doina, construcţia, instalarea şi punerea în funcţiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în şantierul GSP din Constanţa, sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm, conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor („STG”) care va fi construită în satul Vadu”, se arată în comunicat.
De asemenea, un alt contract a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.
”Construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani. Estimăm că 70% din costurile aferente activităţilor contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane dolari, vor reprezenta aport în România”, se arată în comunicat.
Directorul general executiv al BSOG, Mark Beacom, a subliniat că acest proiect va utiliza serviciile contractorilor şi subcontractorilor locali.
”Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României, va utiliza serviciile contractorilor şi subcontractorilor locali, va livra gaze naturale pe piaţa din România şi va aduce beneficii semnificative atât comunităţii noastre locale, cât şi ţării”, a spus Beacom.
El a atras însă atenţia că abilitatea de a lua o decizie finală de a investi este condiţionată de aprobarea partenerilor şi acţionarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care îl va avea noua Lege Offshore.
BSOG a anunţat recent că a semnat cu Transgaz un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia (MGD). Totodată, BSOG a anunţat semnarea la Paris a acordului de vânzare a gazelor naturale cu Engie, prin intermediul filialei sale Engie Energy Management România, pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Midia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...